fbpx

Hogyan készüljön fel a protézis műtétre?

Legyen szó akár csípőprotézis, akár térdprotézis műtétről, a sikeres gyógyulás egyik kulcseleme a felkészülés. A protézis műtét óriási pozitív változást idéz elő a betegek életminőségében és mozgásképességében, ugyanakkor megterhelést jelent a szervezet számára. A szövődmények kockázatának minimalizálása, valamint a leggyorsabb rehabilitáció érdekében ajánlott ugyanolyan komolyan venni a felkészülést, mint magát az operációt.

Kötelező vizsgálatok a műtét előtt

A protézis műtét előtt szükséges néhány alapvető orvosi vizsgálaton részt venni. Ezek célja az Ön általános egészségi állapotának, valamint a műtétre való alkalmasságának felmérése. A vizsgálati eredmények nagyban befolyásolhatják a műtét menetét és a rehabilitációs programot is.

Protézis műtét előtt az előírt kötelező vizsgálatok:

  • Laborvizsgálat – vérvétel és vizeletvizsgálat alapján információt ad az anyagcsere folyamatokról, a szervek és az immunrendszer működéséről, jelzi az esetlegesen előforduló gyulladást.
  • Góckutatás – egy krónikus góc a szervezetben könnyen okozhat gyulladást a műtét után, ami szövődményekhez és lassú gyógyuláshoz vezethet. Ennek megelőzése céljából a műtét előtt fogászati, fül-orr-gégészeti, és urológiai/nőgyógyászati szűrővizsgálat szükséges.
  • Aneszteziológiai konzultáció – a műtéti tervezés egyik fontos kérdése, hogy altatásban, vagy gerinc érzéstelenítésben történjen a beavatkozás. Ennek legjobb megítélése céljából szükséges egy aneszteziológiai vizsgálat a műtéten résztvevő altatóorvos által.

Amennyiben a kötelező vizsgálatok során probléma merül fel, arról a műtétet végző ortopéd sebész szakorvost mielőbb tájékoztatni szükséges!

A szervezet felkészítése

Tény, hogy minél egészségesebb a szervezet, annál jobban viseli a műtéti beavatkozás okozta megterhelést, és annál gyorsabb lehet a rehabilitáció is. Ezért érdemes az életmódot és a táplálkozást egészséges üzemmódba állítani már az operáció előtt, illetve ajánlott ennek fenntartása a továbbiakban is.

Nagyízületi protézis beültetés esetén a testsúly egy kifejezetten meghatározó tényező a műtét alatt és után is. Befolyásolja a műtéti eljárást és a rehabilitációt, így az egész beavatkozás eredményességét. Túlsúly esetén a felkészülés ideje alatt testsúlycsökkentő diéta tartása szükséges. Érdemes dietetikus segítségét igénybe venni a kitűzött cél hatékony elérése érdekében. Az egészséges, vitamindús és fehérjében gazdag táplálkozás azonban normál testsúly esetén is nagyon fontos. További tippeket olvashat a hatékony fogyáshoz protézis műtét előtt ebben a korábbi cikkemben.

A szervezet normál működéséhez elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság – tehát fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre is. Az egészségtudatosság legyen itt is a fókuszban: testünk számára a víz a leghasznosabb, ebből naponta legalább 2-3 liter fogyasztása ajánlott. A szénsavas, cukrozott üdítők, a kávé, és a koffein tartalmú teák, egyéb italok kerülése javasolt.

A mielőbbi legjobb gyógyulás érdekében a dohányzás és az alkoholfogyasztás teljes mellőzése nyomatékosan ajánlott, már a műtét előtt, valamint a rehabilitáció teljes időszakában.

Az izomzat felkészítése

A protézis műtét szükségét alapvetően az ízület intenzív fájdalma és mozgásbeszűkülése indukálja. A háttérben álló ízületi porckopás az érintett ízülethez kapcsolódó izmokra is negatív hatással van, esetenként izomsorvadás is bekövetkezhet. Az izmok aktivizálása és erősítése már a műtét előtt is kifejezetten ajánlott a megfelelő rehabilitáció támogatására. A felkészítő gyógytorna gyakorlatok végzésével jelentősen befolyásolható a gyógyulás folyamata.

A szakszerű gyógytorna a műtét előtt is személyre szabott: a gyakorlatok összeállítása során a gyógytornász figyelembe veszi a beteg általános fizikai állapotát, a porckopás okozta mozgásbeszűkülést és a fájdalom fokát is. A tornáztatás célja az izmok “bekapcsolása”, a vérkeringés jótékony serkentése, összességében pedig az adott végtag felkészítése a műtétre. A mozgásterápia szerepe a gyógyulásban már a műtét előtt kezdődik!

Pszichés felkészülés

A műtéti beavatkozás szükségessége sokakat félelemmel, aggodalommal tölt el. A mindennapi kínzó fájdalom ellen mégis ez jelenti a megoldást, így törekedni kell ezeknek az aggályoknak és félelmeknek a legyőzésére. Hatékony és bevált módszer erre az alapos tájékozódás és informálódás. A műtét előtti ortopédiai konzultáció során minden felmerülő kérdésre örömmel válaszolok, emellett pedig a weboldalon is van lehetőség szakszerűen összeállított betegtájékoztatók[1]  letöltésére. További bizonytalanság esetén pedig az oldal alján található kapcsolati űrlapon keresztül is biztosítok kérdezési lehetőséget.

A pszichés felkészülést nagyban elősegíti továbbá a műtét utáni napok megtervezése, a szükséges segédeszközök beszerzése és a rehabilitáció beütemezése is. A család támogatása és segítsége szintén fontos ebben az időszakban, valamint a gyógyulás utánra időzített új célok kitűzése is kifejezetten motiválóan hat.

Protézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!