A térdprotézis beültetésről általában

A térdprotézis beültetés leggyakrabban a térd időskori kopásos megbetegedése esetén válik szükségessé. Kisebb arányban más megbetegedés (pl.: sokízületi gyulladásos betegség, térdkalács ízületi ficamok okozta porckárosodás) esetén, valamint baleseti eredetű térdelváltozások után végezzük. 

térdprotéziseknek három nagy típusa van, az unicondyler vagy más néven szánkó protézis, a teljes térdprotézis (térd TEP – a térdízületi totál endoprotézis) és a patellofemoralis (térkalács ízületi) protézis. A szánkóprotézis csak a térd egyik felében (többnyire a belső oldalon) pótolja a combcsont és a sípcsont kopott ízületi felszínét. Alakjáról kapta a szánkó nevet, mert a beültetett combcsonti fém komponensnek szánkóhoz hasonlító alakja van.

teljes térdprotézis a tejes térdízületi ízfelszínt, tehát a teljes combcsonti, valamint a teljes sípcsonti ízfelszínt pótolja. Ezek az elpusztult, elkopott ízfelszínek maradéktalanul eltávolításra kerülnek és helyettük a combcsontba és a sípcsontba fém komponensek kerülnek beültetésre, többnyire csontcementtel történő beragasztással.

A két fém protézis komponens közé műanyag csúszó felszín (inzert) kerül. A protézisek legújabb generációja az egészséges térdízülethez hasonló geometriával bírnak és mozgásterjedelmük elérheti az egészséges térdízületét. Ezek az ún. high-flex térdprotézisek, melyeket saját gyakorlatomban is jó eredménnyel alkalmazok. A technika fejlődése lehetővé tette a beültetés pontosságát javító eljárások alkalmazását. Ilyen az MRI vagy CT alapján történő műtéti tervezés és személyre szabott műtéti sablonok (PSIPatient Specific Guide) használatával végzett protézis beültetés, mely 2016-óta végzek. Ezen a területen csúcstechnológiának számít az egyedileg gyártott, méretben és formában teljesen a beteghez igazodó, személyre szabott – custom made – térdprotézis. Itt a protézis komponensek mellett a beültető eszközök is teljesen egyedileg készülnek és egyszer használatosak. Magyarországon elsőként végzetem 2018-ban személyre szabott térdprotézis beültetést ConforMIS implantátummal. A személyre szabott implantátum a tapasztalatok alapján elsősorban azokban az esetekben jó választás, amikor nincs jelentős tengely eltérés (X-láb, O-láb) és a mozgásterjedelem sincs jelentősen beszűkülve, vagyis a térd körüli lágyrészek balanszban vannak. A technológia fejlődés az utóbbi években lehetővé tette a robot technológia elterjedését a térdprotézis beültetésében is. Ezen a területen a legfejlettebbnek számító OMNIBotics rendszer – melyet Magyarországon elsőként kezdtünk alkalmazni 2020-ban – robot eszközei lehetővé teszik a műtét során a szalagfeszesség mérését és a protézis komponensek rendkívül pontos beültetését olyan helyzetbe, melyben a szalagok feszessége szimmetrikus és azonos a teljes mozgáspálya során. Ez a Nyugat-Európában is újdonságnak számító eljárás az extrém deformitások kivételével minden esetben alkalmazható és rendkívül magas, mintegy 96%-os betegelégedettség érhető el!

A térdprotézisek harmadik, sokkal ritkábban használt formája a patellofemoralis protézis. Ez a szánkó protézishez hasonlóan szintén egy részleges protézis. A kizárólag a térdkalács ízületet érintő kopás esetén ültetjük be. A kopott térdkalácsot teljes térdprotézis beültetésekor is lehet pótolni. Ilyenkor a térdkalács kopott részét eltávolítjuk és helyére műanyag gombot ragasztunk (patella – térdkalács gomb).

A műtét utáni kezelés egyik legfontosabb része a térdprotézissel megoperált térd korai funkcionális kezelése. Ehhez rendkívül fontos a műtét után fájdalom kiküszöbölése. Ez saját gyakorlatomban már a műtét alatt megkezdődik. Egyrészt speciális gyógyszerek adásával (multimodális analgézia), másrészt a műtét folyamán speciális „gyógyszer koktél”-nak a feltárt lágyrészekbe történő adásával (Lokál Infiltrációs Analgézia – LIA). A műtét után az aneszteziológus adduktor csatorna blokádot végez, mely tiszta szenzoros blokádot biztosít és minimális hatással van a térdfeszítő izomzat erejére. Így műtétet követően a gerincvelői érzéstelenítés megszűnésével a fájdalom minimális marad, mely hagyományos fájdalomcsillapítókkal már jól kontrollálható és a mielőbbi felkeltés és gyógytorna elkezdhető. A műtéti fájdalom és duzzanat csökkentésében rendkívül hatásos még az operált térd hűtése. Ezt leghatékonyabban a Game Ready hideg és kompressziós terápiás készülékkel érhetjük el, melyet a beteg kórházi tartózkodása alatt 2 óránként alkalmazunk.A felsorolt eljárások alkalmazásának eredményeként a betegeim már a műtét délutánján, estéjén felkelhetnek és előszőr járókerettel, majd könyökmankóval sétálhatnak.  A kórházi tartózkodás ideje 48 órára csökken, így két éjszaka után a betegek otthonukba távozhatnak. A tornagyakorlatok rendszeres végzése, esetenként passzív térdmozgató készülék (CPM) alkalmazása teszi mozgékonnyá és fájdalmatlanná a protézis beültetésen átesett térdízületet.

Segítségképpen a tornagyakorlatokról a honlapomon rövid videó áll rendelkezésre! Lényeges azonban kihangsúlyozni, hogy a jó végeredmény érdekében nagyon fontos a beteg gyógyulni akarása, kooperálása a gyógytornászával. Ugyanis az időben el nem kezdett térdmozgatás ízületi mozgáskorlátozottságot okozhat.

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.