Robot-asszisztált (OMNIBotics) térdprotézis beültetés

Az elérhető innováció!

Az OMNIBotics® technológiával rendkívül stabil, jól működő térdprotézis beültetés érhető el, melyhez rendkívül magas betegelégedettség társul!   

AZ ÉREZHETŐ PRECIZÍTÁS 

A térdprotézis beültetés alapvetően egy rendkívül sikeres műtét, azonban az estek mintegy 20%-nál a betegnek maradhatnak vissza panaszai. Tanulmányok sora igazolja, hogy az oldalszalagok nem egyenlő feszessége a műtét után fájdalomhoz, csökkent elégedettséghez vezethet és ritkán akár ismételt műtétet (revízió) tehet szükségessé. Statisztikák alapján a fertőzés után a 2. leggyakoribb revízióhoz vezető ok a térdprotézis instabilitása. 

Hagyományosan módon és akár fejlettebb eljárásokkal (PSI, navigáció, ill.  más robot rendszerek) végzett térdprotézis beültetésnél a szalagfeszesség ellenőrzésre szinte kizárólag manuális eszközökkel történik. Ebben a sebész érzékszerveire hagyatkozik, így a stabilitás megítélése erősen szubjektív. Amennyiben a sebész úgy ítéli meg, hogy valamelyik szalag túl feszes, akkor többnyire annak részleges leválasztásával, ún. lágyrész release-el próbálja a szalagegyensúlyt visszaállítani. Szintén tanulmányok igazolják, hogy ez utóbbi a műtét után fájdalmak forrása lehet és elhúzódó rehabilitációt eredményezhet.  

Az OMNIBotics® a legkorszerűbb robot-asszisztált technológia, mely a térdprotézis illeszkedését és pozicionálását segíti elő rendkívül nagy pontossággal, mindezt úgy, hogy közben a belső és külső oldalszalagok egy számítógép vezérelt eszközzel egyenlő feszességre állíthatóak be, anélkül, hogy azokat sérteni kellene. Az eljárás más, hasonló rendszerekkel ellentétben nem igényel a műtétet megelőzően CT vagy MR vizsgálatot („image free” bone morphing) 

Az OMNIBotics® technológia az OMNIBOT navigáció és az OMNIBALANCE (dinamikus, digitális szalagfeszesség mérő) segítségével előre meg tudja határozni és virtuálisan modellezni („Predictive balance” technológia), hogy milyen helyzetbe szükséges a protézis komponenseket pozícionálni, hogy a szalagfeszesség egyensúlyban legyen a térd teljes mozgáspályája során és ehhez ne (vagy csak ritkán és minimálisan) keljen lágyrészeket leválasztani. A virtuálisan megtervezett implantátum pozíció rendkívül precíz megvalósítását az OMNIBOT robot teszi lehetővé, mely tizedmilliméterre pontosan beállítja a vágósablon pontos helyzetét a csontfelszínek kialakítása során. Fontos kihangsúlyozni, hogy a navigáció, a szalagfeszesség mérő és a robot csak a protézis pontos helyzetének meghatározásában, valamint a vágósablon pontos beállításában segít, minden érdemi lépést a sebész végez, vagyis nem a robot operál! 

Az OMNIBotics® rendszer 3 részből áll

OMNI navigáció

OMNIBALANCE dinamikus digitális szalagfeszesség mérő  

OMNIBOT robot 

Az OMNIBotics® robot-asszisztált térdprotézis beültetés Európában negyedik országként Magyországon is elérhető
a MOM Szent Magdolna Magánkórházban!