Robot-asszisztált (OMNIBotics) térdprotézis beültetés

AZ ÉREZHETŐ PRECIZÍTÁS 

A térdprotézis beültetés alapvetően egy rendkívül sikeres műtét, azonban a betegek mintegy 20% – 30%-nál maradhatnak vissza panaszok. Tanulmányok sora igazolja, hogy az oldalszalagok nem egyenlő feszessége a műtét után fájdalomhoz, csökkent elégedettséghez vezethet és ritkán akár ismételt műtétet (revízió) tehet szükségessé. Statisztikák alapján a fertőzés után a 2. leggyakoribb revízióhoz vezető ok a térdprotézis instabilitása. 

Hagyományosan módon és akár fejlettebb eljárásokkal (PSI, navigáció, ill.  más robot rendszerek) végzett térdprotézis beültetésnél a szalagfeszesség ellenőrzésre szinte kizárólag manuális eszközökkel történik. Ebben a sebész érzékszerveire hagyatkozik, így a stabilitás megítélése erősen szubjektív. Amennyiben a sebész úgy ítéli meg, hogy valamelyik szalag túl feszes, akkor többnyire annak részleges leválasztásával, ún. lágyrész release-el próbálja a szalagegyensúlyt visszaállítani. Szintén tanulmányok igazolják, hogy ez utóbbi a műtét után fájdalmak forrása lehet és elhúzódó rehabilitációt eredményezhet.  

Az OMNIBotics® a legkorszerűbb robot-asszisztált technológia, mely a térdprotézis illeszkedését és pozicionálását segíti elő rendkívül nagy pontossággal, mindezt úgy, hogy közben a belső és külső oldalszalagok egy digitális szalagfeszesség mérő eszközzel egyenlő feszességre állíthatóak be, anélkül, hogy azokat sérteni kellene. Az eljárás más, hasonló rendszerekkel ellentétben nem igényel a műtétet megelőzően CT vagy MR vizsgálatot („image free” bone morphing) 

Az OMNIBotics® robot technológia az OMNIBOT navigáció és az OMNIBALANCE (dinamikus, digitális szalagfeszesség mérő) segítségével előre meg tudja határozni és virtuálisan modellezni („Predictive balance” technológia), hogy milyen helyzetbe szükséges a protézis komponenseket pozícionálni, hogy a szalagfeszesség egyensúlyban legyen a térd teljes mozgáspályája során és ehhez ne (vagy csak ritkán és minimálisan) keljen lágyrészeket leválasztani. A virtuálisan megtervezett implantátum pozíció rendkívül precíz megvalósítását az OMNIBOT robot teszi lehetővé, mely tizedmilliméterre pontosan beállítja a vágósablon pontos helyzetét a csontfelszínek kialakítása során. Fontos kihangsúlyozni, hogy a navigáció, a szalagfeszesség mérő és a robot csak a protézis pontos helyzetének meghatározásában, valamint a vágósablon pontos beállításában segít, minden érdemi lépést a sebész végez, vagyis nem a robot operál! 

CSÚCSTECHNOLÓGIA A TÉRDKOPÁS MŰTÉTI KEZELÉSÉBEN!

Az OMNIBotics® technológiával rendkívül stabil, jól működő térdprotézis beültetés érhető el, melyhez rendkívül magas, mintegy 96%-os betegelégedettség társul!   

Az OMNIBotics® rendszer 3 részből áll

1.
OMNI
navigációs munkaállomás

Egy számítógépből és hozzá tartozó monitorból, valamint két kamerából áll, mely utóbbiak a műtéti területre irányítva folyamatos információt szolgáltatnak a térdízület pontos térbeli helyzetéről. A számítógép analizálja a szalagfeszességmérő által szolgáltatott adatokat, ajánlást ad a protézis helyzetére és vezéreli az OMNIBOT robot működését. 

2.
OMNIBALANCE
digitális szalagfeszesség mérő  

A műtét kezdeti szakaszában az oldalszalagok feszességét méri. Az eredmények alapján a számítógép ajánlást ad arra az implantátum pozícióra, melyben az oldalszalagok feszessége szimmetrikus és azonos a térd teljes mozgáspályája során. 

3.
OMNIBOT
robot 

Rendkívül nagy precizitással biztosítja a protézis számítógép által meghatározott helyzetben történő beültetését. A folyamat lépéseit a navigáció vezéreli és folyamatosan ellenőrzi.

A TÉRDPROTÉZIS MŰTÉT LÉPÉSEI

A térd anatómia (forma és méret)
digitális leképzése

A műtétet megelőző végtagtengely és mozgásterjedelem meghatározása

A BalanceBot szalagfeszesség mérő
az oldalszalagokat azonos erővel feszítve méri
a csontok közötti távolságot
a térd mozgásai során

A kezdeti szalagfeszesség mérés eredményei
alapján a belső oldalon a csontok közötti távolság kisebb (vagyis a belső oldalszalag feszesebb, valamint a térd hajlításánál a csontok közötti távolság
tovább csökken mindkét oldalon. A két vonal jól láthatóan különbözik.

A számítógép által meghatározott
ideális implantátum pozíció mellett a csontok között mért távolság (vagyis a szalagfeszesség)
azonos a térd külső és belső oldalán, valamint a térd teljes mozgáspályája során. A két vonal megfelel egymásnak és a térd tengelye is tökéletes.

A jóváhagyott implantátum pozíció megvalósításában az OMNIBot robot segíti a sebészt. A rendkívül precíz művelet eredményeként a protézis milliméteres pontossággal kerül beültetésre.

Térdprotézis műtét utáni röntgen

Robot asszisztált térdprotézis beültetés

Az OMNIBotics ROBOT ASSZSISZTENCIÁVAL VÉGZETT
TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS ELŐNYEI:

 • Nem szükséges CT vagy MR a műtéthez
 • Szalagfeszesség mérésének lehetősége robot segítségével 
 • A protézis helyzetének személyre szabott, nagy pontosságú megtervezése a szalagfeszesség figyelembevételével
 • Rendkívül precíz kivitelezés robot segítségével
 • Természetesebb érzet a szalag balansz és megfelelő tengely helyreállításával
 • Rendkívül magas, szakirodalmi adatok alapján 96%-es betegelégedettség 
 • Kevesebb fájdalom a műtét utáni időszakban
 • Kisebb vérvesztés
 • Kisebb a műtét utáni haematoma (vérömleny) valószínűsége 
 • Rövidebb kórházi tartózkodás
 • Gyorsabb felépülés
 • Biztonságos módszer
 • Várhatóan hosszabb protézis élettartam
 • Kisebb a revízió (újra operálás) valószínűsége

"Az OMNIBotics® robot-asszisztált térdprotézis beültetés Európában negyedik országként Magyországon is elérhető
a MOM Szent Magdolna Magánkórházban!"

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.