fbpx

Robot-asszisztált (OMNIBotics) térdprotézis beültetés

AZ ÉREZHETŐ PRECIZÍTÁS 

A térdprotézis beültetés alapvetően egy rendkívül sikeres műtét, azonban a betegek mintegy 20% – 30%-nál maradhatnak vissza panaszok. Tanulmányok sora igazolja, hogy az oldalszalagok nem egyenlő feszessége a műtét után fájdalomhoz, csökkent elégedettséghez vezethet és ritkán akár ismételt műtétet (revízió) tehet szükségessé. Statisztikák alapján a fertőzés után a 2. leggyakoribb revízióhoz vezető ok a térdprotézis instabilitása. 

Hagyományosan módon és akár fejlettebb eljárásokkal (PSI, navigáció, ill.  más robot rendszerek) végzett térdprotézis beültetésnél a szalagfeszesség ellenőrzésre szinte kizárólag manuális eszközökkel történik. Ebben a sebész érzékszerveire hagyatkozik, így a stabilitás megítélése erősen szubjektív. Amennyiben a sebész úgy ítéli meg, hogy valamelyik szalag túl feszes, akkor többnyire annak részleges leválasztásával, ún. lágyrész release-el próbálja a szalagegyensúlyt visszaállítani. Szintén tanulmányok igazolják, hogy ez utóbbi a műtét után fájdalmak forrása lehet és elhúzódó rehabilitációt eredményezhet.  

Az OMNIBotics® a legkorszerűbb robot-asszisztált technológia, mely a térdprotézis illeszkedését és pozicionálását segíti elő rendkívül nagy pontossággal, mindezt úgy, hogy közben a belső és külső oldalszalagok egy digitális szalagfeszesség mérő eszközzel egyenlő feszességre állíthatóak be, anélkül, hogy azokat sérteni kellene. Az eljárás más, hasonló rendszerekkel ellentétben nem igényel a műtétet megelőzően CT vagy MR vizsgálatot („image free” bone morphing) 

Az OMNIBotics® robot technológia az OMNIBOT navigáció és az OMNIBALANCE (dinamikus, digitális szalagfeszesség mérő) segítségével előre meg tudja határozni és virtuálisan modellezni („Predictive balance” technológia), hogy milyen helyzetbe szükséges a protézis komponenseket pozícionálni, hogy a szalagfeszesség egyensúlyban legyen a térd teljes mozgáspályája során és ehhez ne (vagy csak ritkán és minimálisan) keljen lágyrészeket leválasztani. A virtuálisan megtervezett implantátum pozíció rendkívül precíz megvalósítását az OMNIBOT robot teszi lehetővé, mely tizedmilliméterre pontosan beállítja a vágósablon pontos helyzetét a csontfelszínek kialakítása során. Fontos kihangsúlyozni, hogy a navigáció, a szalagfeszesség mérő és a robot csak a protézis pontos helyzetének meghatározásában, valamint a vágósablon pontos beállításában segít, minden érdemi lépést a sebész végez, vagyis nem a robot operál! 

CSÚCSTECHNOLÓGIA A TÉRDKOPÁS MŰTÉTI KEZELÉSÉBEN!

Az OMNIBotics® technológiával rendkívül stabil, jól működő térdprotézis beültetés érhető el, melyhez rendkívül magas, mintegy 96%-os betegelégedettség társul!   

Az OMNIBotics® rendszer 3 részből áll

1.
OMNI
navigációs munkaállomás

Egy számítógépből és hozzá tartozó monitorból, valamint két kamerából áll, mely utóbbiak a műtéti területre irányítva folyamatos információt szolgáltatnak a térdízület pontos térbeli helyzetéről. A számítógép analizálja a szalagfeszességmérő által szolgáltatott adatokat, ajánlást ad a protézis helyzetére és vezéreli az OMNIBOT robot működését. 

2.
OMNIBALANCE
digitális szalagfeszesség mérő  

A műtét kezdeti szakaszában az oldalszalagok feszességét méri. Az eredmények alapján a számítógép ajánlást ad arra az implantátum pozícióra, melyben az oldalszalagok feszessége szimmetrikus és azonos a térd teljes mozgáspályája során. 

3.
OMNIBOT
robot 

Rendkívül nagy precizitással biztosítja a protézis számítógép által meghatározott helyzetben történő beültetését. A folyamat lépéseit a navigáció vezéreli és folyamatosan ellenőrzi.

A TÉRDPROTÉZIS MŰTÉT LÉPÉSEI

A térd anatómia (forma és méret)
digitális leképzése

A műtétet megelőző végtagtengely és mozgásterjedelem meghatározása

A BalanceBot szalagfeszesség mérő
az oldalszalagokat azonos erővel feszítve méri
a csontok közötti távolságot
a térd mozgásai során

A kezdeti szalagfeszesség mérés eredményei
alapján a belső oldalon a csontok közötti távolság kisebb (vagyis a belső oldalszalag feszesebb, valamint a térd hajlításánál a csontok közötti távolság
tovább csökken mindkét oldalon. A két vonal jól láthatóan különbözik.

A számítógép által meghatározott
ideális implantátum pozíció mellett a csontok között mért távolság (vagyis a szalagfeszesség)
azonos a térd külső és belső oldalán, valamint a térd teljes mozgáspályája során. A két vonal megfelel egymásnak és a térd tengelye is tökéletes.

A jóváhagyott implantátum pozíció megvalósításában az OMNIBot robot segíti a sebészt. A rendkívül precíz művelet eredményeként a protézis milliméteres pontossággal kerül beültetésre.

Térdprotézis műtét előtti röntgen

Térdprotézis műtét utáni röntgen

Térdprotézis műtét utáni röntgen

Robot asszisztált térdprotézis beültetés

Az OMNIBotics ROBOT ASSZSISZTENCIÁVAL VÉGZETT
TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS ELŐNYEI:

 • Nem szükséges CT vagy MR a műtéthez
 • Szalagfeszesség mérésének lehetősége robot segítségével 
 • A protézis helyzetének személyre szabott, nagy pontosságú megtervezése a szalagfeszesség figyelembevételével
 • Rendkívül precíz kivitelezés robot segítségével
 • Természetesebb érzet a szalag balansz és megfelelő tengely helyreállításával
 • Rendkívül magas, szakirodalmi adatok alapján 96%-es betegelégedettség 
 • Kevesebb fájdalom a műtét utáni időszakban
 • Kisebb vérvesztés
 • Kisebb a műtét utáni haematoma (vérömleny) valószínűsége 
 • Rövidebb kórházi tartózkodás
 • Gyorsabb felépülés
 • Biztonságos módszer
 • Várhatóan hosszabb protézis élettartam
 • Kisebb a revízió (újra operálás) valószínűsége

"Az OMNIBotics® robot-asszisztált térdprotézis beültetés Európában negyedik országként Magyországon is elérhető!"