Egyedi sablonokkal (PSI) végzett térdprotézis beültetés

A térdprotézis beültetés megtervezése már a műtét elött számítógép segítségével elvégezhető és az adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével a protézis komponensek az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethetők be.

A térdízületi kopás tünetei kezdetben gyógyszerekkel, túlterhelés elkerülésével, könnyű, de rendszeres mozgással mérsékelhetők, azonban egy ponton túl a térdprotézis beültetés jelenti az egyedüli megoldást. A kezdeti időkben a protézis beültetését követően gyakran marad vissza fájdalom, vagy mozgáskorlátozottság. A biomechanikai ismeretek bővülésével, a gyártási technológia valamint az anyaghasználat fejlődésével egyre korszerübb, az ép térdhez hasonló működést biztosító protézisek kerültek kifejlesztésre. Tanulmányok igazolták, hogy a napjainkban alkalmazott térdprotézisek alkalmazásával műtét után a betegek több mint 90 %-a drámai fájdalomcsökkenésről és a térdfunkciók jelentős javulásáról számol be. A javuló mozgásfunkciók jobb életminőséget és tartósabb, egészségesebb életet biztosítanak.

Jól ismert tény, hogy a beültetett protézis élettartama nagy mértékben függ a beültetés pontosságától.  A hagyományos módon végzett térdprotézis beültetés során, a sebész érzékszerveire és tapasztalatára támaszkodva, speciális célzóeszközök felhasználásával végzi a műtétet. Mindez azonban magában hordozza a pontatlanság lehetőségét. Egy új eljárás viszont lehetővé teszi, hogy a térdprotézis ideális beültetéshez szükséges mérések, már a műtét előtt számítógépen elvégezhetőek, és az adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével a protézis az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethető be.

HOGYAN MŰKÖDIK?

A műtétet megelőzően az egyén térdéről MRI vagy CT vizsgálat készül, majd a képek alapján a térdről egy 3 dimenziós rekonstrukció készül. Egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével a protézis beültetés számítógépen részletesen megtervezésre kerül. A tervezési folyamat során többek között meghatározható a protézis pontos típusa, mérete, a csontátvágások síkja, a szalagok ideális feszességéhez szükséges csonteltávolítás vastagsága, a protézis elhelyzekedése a térd mindhárom síkjában. Az elért eredmény térben megtekinthető, a térdízület működése szimulálható.

A tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül az egyén térdízületét alkotó csontok pontos mása, ill. az azokra tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális helyzetét biztosító egyedi célzó eszközök. Ez utóbbiak biztosítják a számítógépen készült terv precíz megvalósítását a műtét során.

MIK AZ ELŐNYEI?

Az eddig alkalmazott módszernél a fent említett mérési, célzási folyamat a térdízület felnyítását követően történik, mely egyrészt időigényes, másrészt magában hordozza a pontatlanság lehetőségét. Ezek mellett szükségessé teszi a combcsont (és esetenként a lábszárcsont) velőűrének megnyítását, mely több vérzést, következményes duzzanatot és egyéb nem kívánatos szövődményeket eredményezhet. Ezzel szemben, a PSI technológiával egyedi tervek alapján legyártott eszközök használatával a műtét alatti „méricskélés” elmarad,  így jelentős műtéti idő takarítható meg. Mivel a műtéthez használt célzó eszközök a beteg MRI vagy CT vizsgálata alapján egyedileg készülnek és tökéletesen illeszkednek az egyén anatómiai strukturáihoz, a protézis nagyobb pontosságú beültetése válik lehetővé. A nagyobb pontosság pedig hosszabb élettartamot jelent. Nem utolsó szempont az sem, hogy a műtét alatt nem kell megfúrni a csontok velőűrét, ezért kevesebb vérzéssel és műtét utáni duzzanattal, ill. fájdalommal lehet számolni.

A PSI tecnológiával („egyénre szabottan”) végzett térdprotézis beültetés előnyei:

  • Rövidebb a műtéti idő
  • Kisebb a vérvesztés
  • Kisebb a műtét utáni vérömleny (haematóma) és ezáltal fertőzés kockázata
  • Pontosabb a protézis helyzete
  • Kisebb az újraoperálás (revízió) valószínűsége
  • Ideális a bonyolultabb esetekre (pl.: törés utáni állapotokra)
  • Alkalmazható egyidejűleg végzett kétoldali műtéteknél is
  • Alkalmazásával rövidebb a kórházi tartózkodás
  • Biztonságos módszer

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.