Személyre szabott megoldás ízületi panaszokra

Az ízületi porc súlyos kopása esetén csak a protézis jelenthet tartós megoldást. A legmodernebb eljárások már személyre szabott csípő- és térdprotézisek beültetését teszik lehetővé, amelyek mellett komoly érvek szólnak.

Mozgásunk, akárcsak az ujjlenyomatunk, teljesen egyedi: befolyásolja testmagasságunk, súlyunk, csontozatunk, ízületeink, illetve izomzatunk állapota, sőt még a habitusunk is. Az ízületekben található porcszövet feladata, hogy a test mozgása közben megakadályozza a csontvégek dörzsölődését, azonban a kor előrehaladtával, valamint bizonyos betegségek vagy sérülések hatására ez a porcszövet károsodhat. Ha nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, a csontokra összpontosul a terhelés, a mozgás pedig beszűkül és fájdalmassá válik. Kezeletlenül a probléma állandósul, a fájdalom pedig már pihenés hatására sem múlik el. Az ízületek nagyfokú kopása esetén ízületi protézis beültetésére lehet szükség, persze ezek is csak abban az esetben adják vissza a mozgás szabadságát, hogyha a lehető legjobban idomulnak testünk minden jellegzetességéhez.

Személyre szabott segítség

Csípőprotézis beültetésekor különösen fontos, hogy a páciens mozgását is figyelembe vegyék. A medencecsont ugyanis különféle aktivitások során előre, illetve hátrafelé billenő mozgást végez, mely egyénenként eltérő mértékű, és több tényező is befolyásolja. Mivel a csípőprotézis vápakomponense a medencecsontban rögzül, annak helyzete a medence mozgásával együtt folyamatosan változik, ez pedig befolyásolja a működését és az élettartamát is. Hogyha a helyzete nem megfelelő, mozgás során előfordulhat, hogy a protézis nyaki része a vápaperembe ütközhet vagy a protézis feje a  vápa peremén terhelődik, mely eredményeként a kopófelszín idő előtt elhasználódik, a protézis pedig kilazul.

Létezik azonban olyan kezelési mód, ami a medence mozgásait figyelembe véve kínál személyre szabott megoldást a csípőprotézis beültetésekor. Az OPS (Optimized Positioning System) nevű eljárás során többféle testhelyzetben készítenek röntgenfelvételeket a medencéről és az ágyéki gerincről, illetve egy alacsony dózisú CT-vizsgálat kis készül, melyek alapján a medence mozgásáról és a csípőízületről is pontos képet kapnak. A számítógépes mozgásanalízist kielemezve jól láthatóvá válik, milyen típusú és méretű protézisre van szükség, illetve legfőbbképpen milyen helyzetben kell azt beültetni ahhoz, hogy igazodjon a pácienshez, és minél tartósabb legyen. Európában eddig a legtöbb ilyen műtétet (több mint 100) végző főorvos, Dr. Domán István Ph.D szerint az új eljárás segítségével elkerülhetők a mechanikai eredetű szövődmények, pontosan beállítható a végtaghossz és visszaállítható a csípőízület eredeti biomechanikája is. Hogy a protézis a lehető legtökéletesebben illeszkedjen, a CT alapján 3D nyomtató segítségével gyártják le a milliméteres pontossággal kimért célzó idomokat és reszekciós sablonokat. A beteg így a mozgásához maximálisan igazodó pótlást kaphatja, ami a lehető legtartósabb megoldást biztosít a panaszaira.

Egyedi, személyre szabott protézisre nem csak a csípő esetében van nagy szükség. Térdünkben találhatóak a testünk legnagyobb és legösszetettebb munkát végző ízületei, amelyek egész életünk során intenzív terhelésnek vannak kitéve, így a kopás valószínűsége az életkor előrehaladtával egyre nő. Bár a térdprotézis-műtét manapság már biztonságos, rutin beavatkozásnak minősül, ötből egy esetben a betegek mégsem teljesen elégedettek a műtéttel. Ennek oka pedig általában a nem megfelelő méretű és elhelyezkedésű protézis, ami hogyha nem passzol megfelelően a beteg csontozatához, annak egy sor káros következmény lehet.

Erre a problémára nyújt megoldást a legújabb technológiai fejlesztés, a “custom-made”, vagyis személyre szabott térdprotézis-beültetés, ami tavaly nyár óta a világ 8. országaként Magyarországon is elérhető. A budapesti MOM Szent-Magdolna Magánkórházban azóta rendszeressé váltak az ilyen csúcstechnológiát jelentő műtétek és rendkívül kedvezők a tapasztalatok is. Az operációkat végző főorvos, Dr. Domán István Ph.D. szerint a CT alapján egyénre szabott térdprotézis sokkal természetesebb érzetet biztosít a pácienseknek, akik rendszerint a műtét eredményével is elégedettebbek. Véleménye szerint a különbség nagyjából olyan, mintha az ember szabóhoz menne ruhát varratni, vagy konfekcióból választana ki egy darabot. Utóbbi értelemszerűen nem az ő testére és igényeire lett szabva, így sosem lehet olyan kényelmes viselet, mint az egyedileg elkészített ruhadarab. A protézis mellett, mely egyébként méretben és formában teljesen egyezik a beteg térdével, a beültető eszközök is teljesen egyediek és egyszer használatosak, amelyeket kimondottan a páciens műtétjéhez készítenek el.

A főorvos szerint az eljárás új fejezetet nyit a térdprotézisek beültetésében. Eddig a beültetendő protézisek egy méretsorból lettek kiválasztva, melyek sok esetben nem passzoltak teljesen a beteg térdéhez. Az ilyen kompromisszumos megoldások helyett a legújabb gyártási technológiák lehetővé teszik, hogy mindenki a saját testi adottságainak maximális figyelembevételével készült protézist kapja meg. A műtétek hatékonyságát a statisztikák is igazolják. Az egyik legtöbbet hivatkozott regiszter, a National Joint Registry for England and Wales adatai szerint a ConforMIS iTotal G2 térdprotézis alkalmazásával közel négyszer kisebb az esélye annak, hogy újra kellene operálni a beteget valami miatt.

További információt aSzent Magdolna Magánkórház weboldalán talál!

Forrás: hazipatika.com

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.