PSI-MR alapú térdprotézis beültetés

A térdízületi kopás tünetei kezdetben gyógyszerekkel, túlterhelés elkerülésével, könnyű, de rendszeres mozgással mérsékelhetők, azonban egy ponton túl a térdprotézis beültetés jelenti az egyedüli megoldást. A kezdeti időkben a protézis beültetését követően gyakran marad vissza fájdalom, vagy mozgáskorlátozottság. A biomechanikai ismeretek bővülésével, a gyártási technológia valamint az anyaghasználat fejlődésével egyre korszerübb, az ép térdhez hasonló működést biztosító protézisek kerültek kifejlesztésre. Tanulmányok igazolták, hogy a napjainkban alkalmazott térdprotézisek alkalmazásával műtét után a betegek több mint 90 %-a drámai fájdalomcsökkenésről és a térdfunkciók jelentős javulásáról számol be. A javuló mozgásfunkciók jobb életminőséget és tartósabb, egészségesebb életet biztosítanak.


Jól ismert tény, hogy a beültetett protézis élettartama nagy mértékben függ a beültetés pontosságától.  A hagyományos módon végzett térdprotézis beültetés során, a sebész érzékszerveire és tapasztalatára támaszkodva, speciális célzóeszközök felhasználásával végzi a műtétet. Mindez azonban magában hordozza a pontatlanság lehetőségét.

Egy új eljárás viszont lehetővé teszi, hogy a térdprotézis ideális beültetéshez szükséges mérések, már a műtét előtt számítógépen elvégezhetőek, és az adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével a protézis az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethető be.

HOGYAN MŰKÖDIK?

A műtétet megelőzően az egyén térdéről MRI vagy CT vizsgálat készül, majd a képek alapján a térdről egy 3 dimenziós rekonstrukció készül. Egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével a protézis beültetés számítógépen részletesen megtervezésre kerül. A tervezési folyamat során többek között meghatározható a protézis pontos típusa, mérete, a csontátvágások síkja, a szalagok ideális feszességéhez szükséges csonteltávolítás vastagsága, a protézis elhelyzekedése a térd mindhárom síkjában. Az elért eredmény térben megtekinthető, a térdízület működése szimulálható.  A tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül az egyén térdízületét alkotó csontok pontos mása, ill. az azokra tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális helyzetét biztosító egyedi célzó eszközök. Ez utóbbiak biztosítják a számítógépen készült terv precíz megvalósítását a műtét során.