OPS mozgásanalízis alapú protézis

Radiológiai módszerekkel feltérképezésre kerül, hogy néhány, gyakran végzett hétköznapi tevékenység kapcsán (pl.: cipőfűző megkötése), egymáshoz képest hogyan mozog az ágyéki gerinc, a medencecsont, ill. a csípőízület. Ehhez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat készítése szükséges. Az így nyert adatok számítógépes elemzése Ausztráliában történik. Ennek eredményeként modellezhető és a beteg igényeihez igazítható a leendő implantátum komponensek térbeli orientációja és mozgása. Miután a protézis komponenseinek optimális típusa, mérete, ill. térbeli elhelyezkedése meghatározásra került, 3D nyomtatóval egyedi sablonok készülnek.

2. BETEGSPECIFIKUS BEÜLTETŐ RENDSZER

A műtét legelején, a pontos combnyakrezekció magasságának és irányának meghatározásához a 3D nyomtatóval készült femorális sablont alkalmazzuk.

Ez, és a digitális elemzés által előre meghatározott  paraméterek (szárkomponens nagyság és típus – normál vagy lateralizált) biztosítják az eredeti végtaghossz és offset helyreállítását. Ezt követően, az acetabularis sablont a csontos vápába helyezzük, majd egy lézerfényt kibocsájtó célzóeszközt csatlakoztatunk hozzá.  Ez lehetővé teszi a művi vápa mozgásanalízissel meghatározott térbeli orientációjának rekonstruálását.

Az eljárás gyors, pontos és minimálisan invazív (ín, ill. izomátvágás nélküli) műtéti feltárással együtt is végezhető. Az eljárás alkalmazásával a protézisek működése javítható, élettartamuk várhatóan meghosszabbítható.

A sikeres műtét személyre szabott figyelmet igényel! A legkorszerűbb implantátum technológia egyénre szabott beültetéssel és minimálisan invazív lágyrész technikával kombinálva a lehető legjobb megoldás, ha csípőprotézisre van szüksége!