Melyik életkorban ideális a csípőprotézis beültetés?

Az American Joint Replacement Registry (AJRR) adatai szerint a sebészek 92 780 első csípőprotézis beültetést és 7 253 revíziót hajtottak végre az Egyesült Államokban 2016-ban. Az érintett páciensek átlagéletkora pedig 67 év volt. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a 67 éves kor a legmegfelelőbb egy csípőprotézis beültetéshez? Attól függ.>>> 

Csípőprotézis beültetés: változások a korspektrum mindkét végén 

A csípőprotézis beültetéssel kapcsolatban korábban sokan gondolták úgy, hogy a fiatalabb és az idősebb korosztályba tartozó páciensek sem ideális jelöltek ehhez a beavatkozáshoz.  

A fiatalabb emberek ugyanis jellemzően sokkal aktívabbak, ami a csípőprotézis gyorsabb elhasználódásához vezethet, a korspektrum ellenkező végén lévőknek pedig gyakran vannak olyan további egészségügyi problémái, amelyek kihívást jelenthetnek egy ilyen műtét elvégzésénél. 

Azonban a csípőprotézis beültetés megítélése mindkét populációban változik. A műtéthez használt anyagok fejlődésének, a továbbfejlesztett műtéti technikáknak és az egyre hatékonyabb műtét utáni terápiás eljárásoknak köszönhetően ma már a fiatalabb és az idősebb páciensek egyaránt profitálhatnak a csípőprotézis műtét által biztosított pozitív eredményekből. 

Az Arthritis Foundation (AF) két tanulmányt is készített a témában. Az egyikben megállapítást nyert, hogy sok 50 évnél fiatalabb felnőttnél beültetett csípőprotézis 35 évvel később is jól teljesít. A másik pedig megállapította, hogy a csípőprotézis beültetés a 90 évesek vagy az annál idősebbek esetében is viszonylag biztonságos

Az AF kitért arra is, hogy a csípőprotézis műtéten átesettek közül legtöbben az 50 és 80 év közötti korcsoportba tartoznak. Ez összhangban van az AJRR-adatokkal. 

Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy önmagában az életkor nem lehet meghatározó tényező egy-egy ilyen beavatkozás sikerességét és a beültetett protézis tartósságát illetően. Ezt sokkal inkább a csípőprotézis beültetés módja, technikája és a páciensek egyedi igényeire szabott műtéti eljárások befolyásolják. 

Életminőség és általános egészségi állapot 

A teljes csípőprotézis beültetés egy gyakori műtéti eljárás, ami drámai módon javíthat a műtéten átesett páciensek fájdalmain, mobilitásán és általános életminőségén. 

Az AF szakértői szerint a 90+-os korosztály viszonylag jó egészségi állapotnak örvend, de a korábban elszenvedett ízületi sérülések, az ízületi gyulladás és az idő előrehaladtával egyre jelentősebb mértékű porckopás erőteljesen kihat a független, minőségi életre és a mozgásszabadságra egyaránt.  

Ahelyett tehát, hogy az időskort döntő tényezőnek tekintenénk, a műtéti lehetőségeket a páciensek sajátos körülményeinek és általános egészségi állapotának összefüggésében kell mérlegelni. 

Kevésbé invazív megközelítés 

A csípőprotézis műtét utáni jobb eredmények elérése szempontjából jelentős tényező a sebészeti technikák fejlesztése – például a csípőprotézis elülső, izomátvágás nélküli megközelítése. 

A technika lényege, hogy a protézis beültetése a csípő körüli izmok sértése nélkül, az izmok között található anatómiai résen keresztül történik. Az elülső feltárásból végzett beavatkozás után Ön azonnal szabadon hajlíthatja, terhelheti a csípőjét, ami nagyságrendekkel gyorsabb visszatérést jelent a normális működéshez. 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét előnyei

  • Kisebb a bemetszés és a műtéti heg, ami kevesebb fájdalommal jár. 
  • Izmokat, ínakat nem sértjük, ami azonnali terhelhetőséget eredményez és csökkenti a csípő ficamodásának kockázatát. 
  • Nem lesz sántító a járás 
  • Kisebb vérvesztés, vérátömlesztés szükségessége extrémen ritka 
  • A protézis alkotóelemeinek pontosabb elhelyezése, ami csökkenti a ficamodás lehetőségét és növeli a protézis élettartamát, továbbá lehetővé teszi a pontos lábhossz beállítását. 
  • A műtét után nincs szükség korlátozásokra, tehát lényegesen gyorsabbá teszi a visszatérést a mindennapokba. 
  • Rövidebb (0-3 nap) kórházi tartózkodás, rövidebb rehabilitáció, zökkenőmentes gyógyulás. 

Ha csípőfájdalmat tapasztal, amely befolyásolja a mobilitását és az életminőségét, kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára! 

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.