Már a térdműtétnél is robotok asszisztálnak Budapesten

Eddig nagyon ritka volt a tökéletes térdoperáció. Most robotokat állítottak munkába, sikerrel.

Az új robotmunkatársat egy budapesti magánklinikán is “munkára fogták”, ahol tűpontos térdműtéteket tudnak mostantól végezni a segítségével – állítja Dr. Domán István, PhD ortopéd sebész főorvos.

A most elérhető legfejlettebb rendszer 15-20 perccel hosszabbítja meg a műtéti időt, cserébe olyan lesz utána a páciens térde, mintha most született volna újjá. Már egy hete alkalmazzák az új eljárást, és olyan pontosságot tesz lehetővé, amire egy orvos önmagában nem képes.

Domán doktor az Indexnek elmondta: az Európában is újdonságnak számító eljárás lényege, hogy a robot egyik része a térdszalag feszességét méri pontosan a térd teljes mozgásterjedelmében, a másik pedig abban segít, hogy a beépített komponensek helyét minél pontosabban tudják kialakítani úgy, hogy közben ne kelljen megbolygatni szalagokat -magyarázta az eljárás lényegét. A műtétet a robot két szeme: két kamera figyeli és asszisztálja végig. A robot vezeti az orvosok kezét is, minden lépést ellenőriz és jóváhagy.

A sebész hozzátette: eddig a térdműtéteket úgy végezték, hogy a szalagok feszességét csak bizonyos szögekben tudták vizsgálni, de a teljes mozgástartományban nem. Így nem ritkán kellemetlen, nem természetes érzés maradhatott vissza a beavatkozások után. Mivel az új, robot-asszisztált eljárással a térdprotéziseket személyre szabottan, ideális szalagfeszességet biztosítva tudják beültetni, gyógyulás után szinte tökéletes érzése lesz a robottal is gyógyított páciensnek. 

Forrás: index.hu

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.