Izomátvágás nélküli térdprotézis beültetés

A térdprotézis beültetés az egyik leggyakrabban végzett ortopédiai műtét.  Hagyományosan a teljes térdprotézis beültetés a térd elülső részén elhelyezkedő, kb.: 15-20 cm-es metszésből történik. Az ízületi tok bemetszése a térdkalács belső oldala mentén fut végig, mely leválasztja a négyfejű combizom belső részét (m. vastus mediális) a térdkalácsról és a quadriceps ínról. Ez a feltárás nagyon jó vizualizációt, ill. jó hozzáférést biztosít a sebész számára, azonban sérti a térdfeszítő ínat, ill. izomzatot és az alatta elhelyezkedő nyáktömlőt, mely letapadásokat okozhat, valamint lassítja a maximális térdhajlítás elérését és összességében a rehabilitációt. Ritkán az ízületi tok műtét utáni varrata szétválhat és ez a későbbiekben a térdkalács nem megfelelő illeszkedését (lateralis patella szubluxáció) eredményezheti.

 

Az esetek egy részében lehetséges a térdprotézis beültetést az izomzat megkímélése mellett végezni. Az izomátvágással nem járó subvastus feltárás egyeltalán nem érinti sem az izomzatot, sem a quadriceps ínat, ezért ez az eljárás a legkíméletesebb a térdfeszítő izomzat szempontjából. A feltárás hátránya, hogy a műtét során kisebb területet lát az operáló orvos, nehezebb a hozzáférés és bizonyos esetekben nem ajánlott (jelentős túlsúly, jelentős mozgásbeszűkülés, korábbi műtét után, merev X-térd, magas, izmos férfiak).

A mini-midvastus feltárással nem kerül leválasztásra az izomzat a quadriceps ínról. A műtét során a vastus mediális izomzat rostjait rövid szakaszon (1-2 cm) szétválasztjuk, melyet a műtét végén egyesítünk. Az eljárás eredményeként a térdfeszítő (quadriceps) apparátus kevésbé sérül, ebből adódóan pedig gyorsabb a felépülés, ill. jobbak a térdfunkciók. Ez a feltárás a subvastus feltárásnál jobb vizualizációt nyújt a sebész számára és a legtöbb esetben elvégezhető. 

Mik az előnyei az izomátvágás nélküli műtéti technikának?

  • rövidebb bőrmetszés
  • a térdfeszítő izomzat kevésbé vagy egyáltalán nem sérül
  • kisebb szöveti sérülés
  • kisebb műtéti vérvesztés
  • kevesebb fájdalom
  • kisebb gyógyszerigény
  • jobb térdfunkciók
  • hamarabb elérhető a maximális térdhajlítás
  • gyorsabb felépülés, a beteg néhány nap múlva akár segédeszköz nélkül jár

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.