Izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét

Egy helyen minden, amit tudnia kell róla 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét egy olyan műtéti eljárás, melynek során a csípőízület sérült részeit mesterséges anyagokkal, ún. protézissel helyettesítjük, méghozzá a minimálisan invazív, azaz a csípő körüli lágyrészeket megkímélő elülső feltárásból.  

Milyen előnyei vannak az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtétnek a más eljárásokkal szemben? 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét átfogó tapasztalatot igénylő és lényegesen bonyolultabb eljárás, mint a hátsó vagy oldalirányú megközelítésből végzett beültetések.  

Az elülső feltárásból végzett beavatkozások az elmúlt évtizedben váltak egyre gyakoribbá és népszerűbbé, mert: 

 • minimálisan invazív technikával valósíthatók meg 
 • megkímélik a műtéti terület körüli ínakat és izmokat 
 • kevesebb vérzéssel és fájdalommal járnak 
 • gyorsabb és teljesebb felépülést eredményeznek 
 • a műtét utáni sántaság vagy tartós fájdalom esélyét a minimálisra csökkentik 
 • az új csípő stabilabb, mint más eljárásoknál 
 • a páciensek az operáció után néhány nappal segédeszköz nélkül járnak, néhány hét múlva pedig visszatérhetnek a megszokott életükhöz 
 • kórházi hazabocsátását követően néhány nappal akár vezethet is 

Mikor van szükség csípőprotézis beültetésre? 

A csípőprotézis műtét indokolt minden olyan esetben, amikor a csípőízület végérvényesen károsodott és a fájdalom más módon nem enyhíthető, továbbá, a járástávolság csökken, ill. a járás sántítóvá válik és mindez a mindennapi életvitelt jelentősen befolyásolja, illetve megnehezíti. 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét célja a csípő működésének és a mozgás tartományának javítása, illetve a sérült csípő fájdalmának megszüntetése, a lehető legkevésbé invazív módon. 

Az operációhoz vezető leggyakoribb okok a következők lehetnek: 

 • az életkorral összefüggő kopásos elváltozás – artrózis 
 • gyulladásos eredetű ízületi gyulladás – pl.: rheumatoid arthritis 
 • sérülés, baleseti okozta károsodás – traumás arthritis 
 • a combfej vérellátási zavara – combfej elhalás 
 • csípőficam és gyermekkori betegségek késői következménye 

Csípőprotézis műtét elülső feltárásból: mikor és mikor nem alkalmazható? 

Az izomsérüléssel nem járó elülső feltárás a legtöbb esetben alkalmazható. Kivételt jelenteknek korábbi betegségek, ill. sérülések eredményezte súlyos anatómiai deformitások, valamint a műtéti területre logó has (kötényhas). Ezzel a technikával bizonyos esetekben a korábban beültetett protézis cseréje, revíziója is elvégezhető.  

A műtét menete 

A beavatkozás regionális (gerinc) érzéstelenítéssel és nyugtató adásával vagy általános érzéstelenítéssel (altatás) történhet. Ezt követően a műtéti terület alapos fertőtlenítése, steril, egyszer használatos lepedőkkel való izolálása (a műtét körüli terület lefedése) majd a csípőízület elülső oldalán ejtett bemetszés következik, mely kb.: 6-8. cm hossz, lehet hosszanti vagy futhat a bikini vonalban is.  

A műtét során speciális eszközökkel kíméletesen el kell húzni az izomzatot az útból, majd az ízület látótérbe kerül. Az ízületi tok behasítását követően az ízületet alkotó csontok láthatóvá válnak. 

Ezután a combcsont felső részének, a combcsont gömbfejének eltávolítása történik, amit a medencecsonti árok, az ún. ízületi vápa porcmaradványainak eltávolítása követ. 

A combcsontba rögzített fém csap (protézis szár) és a kerámia gömbfej, valamint a az ízületi vápába rögzített fémhéj és vápa betét egymáshoz illesztése után a műtéti terület lezárása történik meg.  

Felépülési idő 

A beavatkozás utáni felépülési idő lényegesen rövidebb, mint más eljárások esetén, de fizioterápiára és egyéb rehabilitációt segítő tevékenységekre szükség lehet. 

Általában 4-6 héten belül a páciensek többsége visszatérhet a normális életvitelhez. Kivételt azok jelentenek, akik munkájuk során nehéz fizikai munkát végeznek. Esetükben akár két-három hónapra is szükség lehet ahhoz, hogy korlátozások nélkül, teljesen munkaképessé váljanak.  

Milyen kilátásaik vannak az elülső feltárásból végzett csípőműtéten átesetteknek? 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét, a hagyományos csípőműtéttel szemben, bizonyítottan kevésbé fájdalmaskevesebb korlátozással jár és jelentősen növeli a mobilitást. Az ízület stabilabb, a ficamodásának a valószínűsége kisebb. A járás nem marad sántító, a műtét heg pedig esztétikusabb.  A műtétet követően vérátömlesztésre nincs szükség. Rövidebb a kórházi tartózkodás, gyorsabb a mindennapokba való visszatérés. Az eljárás biztonságos és hatékony, ugyanakkor a műtét kockázatai megegyeznek a többi csípőprotézis műtétével. Összeségében, az operáción átesettek kilátásai rövid és hosszabb távon is nagyon jók

Kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára! 

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.