fbpx

Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés

drdoman

A csípőízület egy mélyen elhelyezkedő, izmokkal körbevett ízület. Protézis beültetés céljából több irányból – hátulról, oldalról, illetve elölről – közelíthető meg. Műtéttechnikai szempontból hátulról, illetve az oldalról a legegyszerűbb a protézis beültetése, de mindkét esetben ez izmok, illetve inak leválasztásával (és a műtét végén azok visszavarrásával) jár. Ez elhúzódó gyógyulást, hosszú ideig bizonyos mozgások kerülését és sok esetben, főleg a Magyarországon leggyakrabban alkalmazott „oldalsó” feltárásnál, maradandó izomgyengeséget és sántítást és egyéb nem kívánt tüneteket eredményezhet.

Az elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetésről

Ennek az új műtéti eljárásnak a lényege az, hogy a protézis a csípő körüli izmok sértése nélkül kerül beültetésre. A hagyományos műtétekkel szemben, a műtét nem jár izmok, illetve inak átvágásával, hanem a protézis beültetése egy természetes, izmok között található résen keresztül történik. A műtét nagy gyakorlatot és speciális eszközöket igényel. A műtétnek számos előnye van a hagyományos módon végzett műtétekkel szemben. Az „új csípő” sokkal stabilabb, ezért hagyományos műtétek utáni korlátozások (mélyre való ülés,  cipőfűző megkötés, illetve az oldalra fekvés kerülése, stb.) nem szükségesek.

"Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés - egy évtizedes tapasztalat és közel 2000 elvégzett műtét!"

izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés
izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés

A rendkívül kicsi metszés, mely átlagosan fele a hagyományos műtétekhez képest (kb.: 8 cm) a bikini vonalában is ejthető, így a későbbiekben a heg rejtve maradhat. Mivel jelentősen kisebb a szöveteket ért sérülés, kevesebb a műtét utáni fájdalom.

A műtét során kisebb a vérvesztés, ezért a műtét utáni vérátömlesztés szükségessége rendkívül ritka.  Tekintettel arra, hogy az izmok teljes terhelhetősége megmarad, a betegek többsége néhány nappal a műtétek követően megerőltetés nélkül képes segédeszköz nélkül járni, ill. pár héttel később vezetni vagy könnyebb munkát végezni!

Az elülső feltárásból történő csípőprotézis beültetés kétféleképpen végezhető: extenziós asztallal vagy anélkül, hagyományos műtőasztalon. Az extenziós asztal esetén a műtőasztalhoz egy toldalék van rögzítve, mely a beteg lábát egy csizma segítségével tartja. A műtét bizonyos szakaszában az extenziós toldalékot le süllyesztve a beteg csípője nyújtott állapotba (extenzióba) kerül. Ez teszi lehetővé, hogy a combcsonthoz hozzá lehessen férni a protézis szár beültetésekor. Saját gyakorlatomban hagyományos műtőasztalt alkalmazok, melynél a beteg végtagját nem rögzítjük.  Ennek a technikának a legfőbb előnye, hogy a protézis szár beültetéséhez nem, vagy csak minimálisan szükséges a végtagot mozgatni és a műtét során a végtag mindvégig szabadon van. Így a végtaghossz, az ízület stabilitása és mozgásterjedelme a műtét közben bármikor ellenőrizhető, szemben az extenziós asztallal végzett műtétekkel, ahol a láb mindvégig a csizmában rögzített.

Hagyományos műtőasztalon elsőként végeztem Magyarországon elülső feltárásból csípőprotézis beültetést. A kellő gyakorlatot Angliában, Svájcban, Franciaországban és Belgiumban egyrészt műtéttechnikai kurzusokon, másrészt erre specializált orvosokkal együtt operálva sajátítottam el.

Kiknél alkalmazható ez a műtét?

Az elülső feltárásból végzett csípőprotézis beültetés kortól és testalkattól, illetve testsúlytól függetlenül az estek túlnyomó többségében elvégezhető. Kivételt képezhet a csípőízület bizonyos ritka anatómiai eltérései.

Hogyan végezhető az izomtávágás nélküli műtéti technika?

A műtét legnehezebb része a protézis combcsonti komponensének (protézis szár) behelyezése. Ennek során a combcsont felső részéhez hozzá kell férni, azt a műtéti területből kampók segítségével elő kell emelni. Ezt többféle képen lehet elérni. A sebészek egy része a műtőasztalhoz rögzített, ún. extenziós toldalékhoz rögzítik az operálandó végtagot egy cipőn keresztül, majd a műtét adott szakaszában a lábat az azt rögzítő extenziós toldalékkal együtt jelentősen lesüllyesztik, hogy a combcsont felső végéhez könnyebb legyen a hozzáférés. Ezen eljárás során a sebész a végtagot szabadon nem mozgathatja, mivel az az extenziós toldalékban rögzítve van. A másik, általam is preferált módszer során a beteg egy hagyományos műtőasztalon fekszik és a végtagjait semmi sem rögzíti. Ezt a módszert Magyarországon elsőként végeztem és honosítottam meg az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtétekhez. Itt a combcsonthoz való hozzáférést az ízületi tok (nem izom!) egy részének részleges leválasztásával és eseteként a műtőasztal lábrészének enyhe leengedésével érjük el. Véleményem szerint az eljárásnak számos előnye van az extenziós műtőasztal toldalékkal végzett műtétekkel szemben. Mivel az alsó végtagok nem rögzítettek és szabadon mozgathatók, így a műtét során bármikor ellenőrizhető az ízület stabilitása, a mozgásterjedelem, az esetleges implantátum, ill. csontos ütközés (impingement) lehetősége és pontosabban beállítható a végtaghossz is.

Az izomátvágás nélküli (elülső) feltárással és a hagyományos feltárással végzett csípőprotézis beültetés közötti lényeges különbségek az alábbi táblázat foglalja össze:

 

Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés

Hagyományos csípőprotézis beültetés

Kórházban töltött idő

1-3 nap

3-10 nap

Rehabilitációs idő

3-4 hét

6-12 hét

Irodai munkát kezdhet

14 nap

21-28 nap

Fizikai munkát kezdhet

8 hét

12 hét

Autóvezetés

3-7 nap

28 nap

Korlátozások a műtét után

nincsenek

alsó végtag kiforgatása és keresztezése, mélyre való leülés, guggolás az első 6 hétben tilos!

Műtéti idő

50-70 perc

50-70 perc

Vérvesztés

kisebb

átlagos

Fájdalom nagysága

kisebb

átlagos

Ízületi korai (első 6 hetes) stabilitása

jobb

átlagos

Protézis ficam gyakorisága

0.1-1 %

2-4 %

Műtéti heg nagysága

6-10 cm

12-20 cm

Lehetőség esztétikus (bikini) műtéti metszés végzésére

van

nincs

Az izomátvágás nélkül (elülső feltárásból) végzett csípőprotézis előnyei a hagyományos műtétekhez képest a következők:

  • Kevesebb fájdalom (és ennek megfelelően kisebb fájdalomcsillapító igény)
  • Kisebb műtéti vérvesztés (és ennek megfelelően a vérátömlesztés ritkábban szükséges)
  • Rövidebb kórházi tartózkodás
  • Rövidebb rehabilitáció (nincs igény gyógytornára vagy utókezelésre)
  • Kisebb műtéti heg (mely igény szerint a bikini vonalban ejtve rejtve maradhat)
  • Stabilabb ízület (kisebb az ízület ficamodásának valószínűsége)
  • A végtaghossz jobban beállítható a műtét során
  • Sántítás nélküli járás
  • Nincs korlátozás a műtétet követően
  • A mindennapi kerékvágásba való gyorsabb visszatérés

Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés - animáció

Betegvélemények izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetésről

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.