Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés

A csípőízület egy mélyen elhelyezkedő, izmokkal körbevett ízület. Protézis beültetés céljából több irányból – hátulról, oldalról, illetve elölről – közelíthető meg. Műtéttechnikai szempontból hátulról, illetve az oldalról a legegyszerűbb a protézis beültetése, de mindkét esetben ez izmok, illetve inak leválasztásával (és a műtét végén azok visszavarrásával) jár. Ez elhúzódó gyógyulást, hosszú ideig bizonyos mozgások kerülését és sok esetben, főleg a Magyarországon leggyakrabban alkalmazott „oldalsó” feltárásnál, maradandó izomgyengeséget és sántítást és egyéb nem kívánt tüneteket eredményezhet.

Az elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetésről

Ennek az új műtéti eljárásnak a lényege az, hogy a protézis a csípő körüli izmok sértése nélkül kerül beültetésre. A hagyományos műtétekkel szemben, a műtét nem jár izmok, illetve inak átvágásával, hanem a protézis beültetése egy természetes, izmok között található résen keresztül történik. A műtét nagy gyakorlatot és speciális eszközöket igényel. A műtétnek számos előnye van a hagyományos módon végzett műtétekkel szemben. Az „új csípő” sokkal stabilabb, ezért hagyományos műtétek utáni korlátozások (mélyre való ülés,  cipőfűző megkötés, illetve az oldalra fekvés kerülése, stb.) nem szükségesek.

A rendkívül kicsi metszés, mely átlagosan fele a hagyományos műtétekhez képest (kb.: 8 cm) a bikini vonalában is ejthető, így a későbbiekben a heg rejtve maradhat. Mivel jelentősen kisebb a szöveteket ért sérülés, kevesebb a műtét utáni fájdalom. A műtét során kisebb a vérvesztés, ezért a műtét utáni vérátömlesztés szükségessége rendkívül ritka.  Tekintettel arra, hogy az izmok teljes terhelhetősége megmarad, a betegek többsége néhány nappal a műtétek követően megerőltetés nélkül képes segédeszköz nélkül járni, ill. pár héttel később vezetni vagy könnyebb munkát végezni!!!

A kellő gyakorlatot Angliában, Svájcban, Franciaországban és Belgiumban egyrészt műtéttechnikai kurzusokon, másrészt erre specializált orvosokkal együtt operálva sajátítottam el.

Kiknél alkalmazható ez a műtét?

Az elülső feltárásból végzett csípőprotézis beültetés kortól és testalkattól, illetve testsúlytól függetlenül az estek túlnyomó többségében elvégezhető. Kivételt képezhet a csípőízület bizonyos ritka anatómiai eltérései.

Összefoglalva, az elülső feltárásból végzett csípőprotézis előnyei a hagyományos műtétekhez képest a következők:

  • Kevesebb fájdalom (és ennek megfelelően kisebb fájdalomcsillapító igény)
  • Kisebb műtéti vérvesztés (és ennek megfelelően a vérátömlesztés ritkábban szükséges)
  • Rövidebb kórházi tartózkodás
  • Rövidebb rehabilitáció (nincs igény gyógytornára vagy utókezelésre)
  • Kisebb műtéti heg (mely igény szerint a bikini vonalban ejtve rejtve maradhat)
  • Stabilabb ízület (kisebb az ízület ficamodásának valószínűsége)
  • A végtaghossz jobban beállítható a műtét során
  • Sántítás nélküli járás
  • Nincs korlátozás a műtétet követően
  • A mindennapi kerékvágásba való gyorsabb visszatérés