Ez már nem a nagyi csípőprotézise – Új csípő egy életre tervezve

Ez már nem a nagyi csípőprotézise 

Amikor meghallja a csípőprotézis szót, valószínűleg egy idős embert lát maga elől, aki járókeretet használ, és napja nagy részét helyhez kötötten tölti. A múltban ez gyakran igaz is volt, de a dolgok megváltoztak. Az elmúlt tíz évben ugyanis számos fontos előrelépés történt, amelyek teljesen megváltoztatták a használt implantátumok típusát és behelyezésük módját. 

Új csípőprotézis technológia és anyagok 

A kopófelszínekhez használt új anyagok szinte kizárják a csípőprotézis kopásának lehetőségét. Nem is olyan régen azt mondtam a betegeknek, hogy 10-15 évre tervezzenek az új csípőjüket illetően. Most rutinszerűen azt mondom, hogy reálisan elvárható, hogy a beültetett csípőprotézis legalább 30 évig tartson. Az ötvenes éveik elején járó betegek számára korábban rendszeresen azt mondták, hogy várjunk a protézis beültetéssel, amíg idősebbek lesznek. Ma már a kor csak egy szempont. Az pedig, hogy nem kell aggódnia a csípőprotézis kopása miatt, jelentős javulás a korábbiakhoz képest. 

Modern csípőprotézis technikák és módszerek 

Az új anyagok mellett, új módszereket is alkalmazunk a protézisbeültetések során. Hagyományosan ezt a beavatkozást oldalról, vagy hátulról végezték. Magyarországon a csípőprotézis beültetések túlnyomó többsége még ma is oldalsó feltárásból történik. Az Ön új csípőjének azonban legfőbbképpen stabilitásra van szüksége. 

Az olyan tevékenységek, mint pl. a lehajolás, cipőfelvétel, vagy akár éjjel az egyik oldalról a másikra fordulni az ágyban stresszt jelent a csípő hátsó részének. A lábak keresztezése, kifelé forgatása, hátrafele mozdítása (extenzió) a csípő elülső részének jelent stresszt. A hátulsó és oldalsó feltárás során azonban gyengülnek a csípő stabilitásáért felelős ínak és izmok. Ezért, azok a páciensek, akik hátulsó vagy oldalsó irányból történő csípőprotézis beültetésen esnek át, a gyógyulás időszakában különböző korlátozásokat kell, hogy betartsanak, nehogy kificamodjon a csípőjük. 

Ezek lehetnek egyszerűek is, mint pl. nem hajlíthatják a csípőjüket 90 foknál nagyobb szögben (próbálja meg felvenni a cipőjét anélkül, hogy nem hajlítja be a csípőjét 90 foknál nagyobb szögben), de lehetnek olyan bonyolultak is, mint pl. a párnával a lábuk között való alvás. A hagyományos technikával műtött betegek sok esetben a csípőficamtól komolyan aggódnak. Ez volt tehát a régi módszer. A csípőprotézisek újszerű behelyezésének módját elülső feltárásnak nevezzük: izomátvágás nélküli, ún. elülső feltárásból végzett csípőprotézis beültetés. Az elülső irányból történő beavatkozás annyira stabil csípőt eredményez, hogy a műtét után nincs szükség külőnösebb korlátozásokra

Nyílván itt sem javasolt mindjárt törökülésben ülni vagy extrém mozdulatokat végezni. Az elülső irányból végzett operáció után Ön több mindent megtehet, mint a többi eljárással operált betegek. Több olyan betegem van, akik rendszeresen sportolnak, pl.: úsznak, túráznak, kerékpároznak vagy akár óvatosan síelnek. A múltban ezek a tevékenységek elképzelhetetlenek voltak egy csípőprotézissel. 

Gyors felépülés a protézis beültetés után 

Egy másik nagy különbség az elülső feltárás és a régi technikák között a felépülés és gyógyulás folyamata. Hagyományosan ugyanis a csípőműtéten átesett páciensek 7-10 napot töltöttek kórházban. Gyakran előfordult, hogy 6 hétig csak a testsúlyuk 50 %-át terhelhették az új ízületre, tehát hónapokig segédeszközt kellett használniuk. Az új módszerrel végzett csípőprotézis beültetés után, Ön a teljes testsúlyát ráhelyezheti az új csípőjére már a műtét délutánján. A legtöbb esetben 1-2 napon belül haza is mehet a kórházból. Úgy érzem, ez az eljárás lényegesen gyorsabb gyógyuláshoz, kevesebb fájdalomhoz és kevesebb komplikációhoz vezet, ami azt is jelenti, hogy hamarabb visszatérhet a munkába, és ami még fontosabb, hamarabb visszatérhet az életbe. Az izomátvágás nélküli, elülső csípőprotézis beültetésnek van még egy előnye, amit azonban nehéz mérni. 

A betegeim tapasztalata, hogy sokkal természetesebben érzik magukat nem sokkal a műtét után. A hagyományos módszerekkel ellentétben, az elülső megközelítésből végzett műtétek során ugyanis nem vágunk át egyetlen izmot sem. Ez pedig azt jelenti, hogy a csípőt körülvevő lágyrészek gyorsabban regenerálódnak és Ön hamarabb érezheti sajátjának a beültetett implantátumot A pácienseim gyakran mondják az elülső feltárásból végzett beültetések után, hogy néhány hónapon belül el is felejtették, hogy melyik oldalon történt a beavatkozás és szinte olyan érzés, mintha az ízületi kopás nem is létezett volna. Véleményem szerint ez a sikeres műtét mércéje. 

Csípőfájdalommal küzd? Kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára! 

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.