A károsodott csípőízület pótlása minimálisan invazív csípőprotézis műtéttel

A teljes csípőprotézis műtét a modern orvoslás történetének legsikeresebb eljárása. A műtéttechnika folyamatos fejlődése egyre gyorsabb felépülést és kevesebb fájdalommal járó operációkat eredményez.  Az elmúlt 20 évben Dr. Domán István Ph.D csípőprotézis specialista folyamatosan finomította a csípőprotézis műtét technikáját és folyamatait. A páciensek számára pedig ma már kevésbé fájdalmas ez a beavatkozás, lényegesen gyorsabb a rehabilitáció és a beültetett csípőimplantátumok élettartama is jóval nagyobb, mint korábban. 

A kevésbé invazív csípőprotézis műtét előnyei 

A modern sebészeti filozófia szerint a csípőprotézis műtéteket úgy kell elvégezni, hogy azok a lehető legkevésbé érintsék a műtéti terület körüli struktúrákat és szöveteket. A kevésbé invazív műtétek tehát kisebb metszéssel járnak és kíméletesebbek a csípő körüli struktúrákkal szemben, mint a hagyományos feltárásból végzett beavatkozások, ami lehetővé teszi a gyorsabb felépülést és a hatékony rehabilitációs technikák alkalmazását, valamint a fejlett fájdalomcsillapítást. 

Miben különböznek a minimálisan invazív beavatkozások a hagyományos műtéti eljárásoktól? 

A hagyományos műtéti feltárásoknál a csípőízület körüli szövetek, elsősorban bizonyos izmok és ínak leválasztásra kerülnek a műtéti hozzáférés érdekében. A műtét után ezért tartósabb kímélet, hosszabb rehabilitáció szükséges a teljes felépülésig és egyes esetekben maradandó izomgyengeség vagy egyéb probléma is jelentkezhet. A minimálisan invazív elülső, izomátvágással nem járó csípőprotézis beültetésnél a csípő körüli izomzat teljesen épen marad. Ennél fogva a műtétet követően nincsenek mozgásbéli korlátozások, gyorsabb a rehabilitáció több egyéb más előny (kisebb ficamodásveszély, kisebb vérvesztés, pontosabb implantátum pozicionálás, stb.) mellett.   

A sebészek részéről nagy érdeklődés övezi a minimálisan invazív protézis beültetéseket, de mivel a korábbi műtéti eljárások is alapvetően sikeresek voltak (csak lassabb felépüléssel vagy több korlátozással jártak), ezért még sokan ellenállnak egy alapvetően nehezebb műtéti technika elsajátításának.  

A műtéti feltárás fontossága 

Ez jelenleg rendkívül népszerű téma a médiában, és az interneten is. Különösen az elülső irányból történő megközelítés (melyet anterior vagy izomátvágás nélküli műtétnek is hívnak) van fókuszban. Az elnevezés mindig a vágás helyét jelenti, amely irányból a csípőízületet feltárja a sebész. Legyen az elülső, oldalsó vagy hátsó feltárás, a protézis beültetés alapvetően sikeres beavatkozás lesz. Az pedig, hogy éppen honnan történik a bemetszés az operáció során, egyszerre függ a pácienstől, a sebésztől és a használni kívánt implantátumok típusától. 

Gyorsabb rehabilitáció 

Sok évvel ezelőtt a protézis beültetések után a „betegek” három-négy hetet is a kórházban töltöttek. Az utóbbi években azonban nagy változás történt ezen a területen is. A páciensek ugyanis már nem betegek, csak éppen az ízületeikkel van probléma. Az évek során több tanulmány is kimutatta, hogy a páciensek gyorsabb rehabilitációjának számos előnye van, többek között: a kevesebb szövődmény, a rövidebb gyógyulási idő, illetve a korábbi visszatérés a normál, mindennapi élethez és aktivitásokhoz. A mai modern műtéti technikáknak köszönhetően a páciensek többsége néhány órával az operációt követően már lábra állhat, sokan még aznap haza is mehetnek. 

Fejlett fájdalomcsillapítás 

Az emberek régóta félnek a csípőműtéttől, mert régebben rendkívül fájdalmas eljárás volt. A legújabb tanulmányok azonban azt bizonyítják, hogy egy ízületi műtétnek ma már nem feltétlenül kell fájdalmas eljárásnak lennie. A páciensek a különféle gyógyszerek és a fejlett érzéstelenítési technikák kombinációjával minimális fájdalomérzet mellett eshetnek át a beavatkozáson és az azt követő rehabilitációs folyamaton is. 

A technikai és technológiai fejlődés nem áll meg 

Legyen szó robotikáról vagy számítógépes segítségről, a technika ma már alapvető szerepet játszik az orvoslásban és a műtétek során egyaránt. A legfejlettebb műtéti tervező eljárás az OPS (Optimized Positioning System), mely mozgásanalízis alapján ad ajánlást az adott személy esetén a legideálisabb beültetési helyzetre. A műtéti kivitelezés pontosságának javítását PSI (Patient Specific Instrumentation) eszközökkel (3D nyomatóval gyártott pre-navigált sablonok) vagy NAVISWISS navigációval tudjuk javítani. 

Csúcstechnológia az ortopéd sebészetben 

A legjobb ortopéd sebészek ma már a csúcstechnológiát képviselő felszerelésekkel dolgoznak, ugyanakkor a folyamatos fejlődésnek köszönhetően ezen a téren is további előre lépésekre számíthatunk. Összegezve, az új technikák, illetve technológiák felfedezésének és bevezetésének köszönhetően az ízületpótló és protézis beültető beavatkozások folyamatosan kíméletesebbé, személyre szabottá és pontosabbá válnak. A kutatások azt mutatják, hogy a legjobb eredményeket, a fejlett műtéti technikák és a tapasztalat mellett, a korszerű fájdalomcsillapítás, illetve a rehabilitációs módszerek megfelelő kombinációjával lehet elérni. 

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.