Csípőprotézis beültetés MediCAD digitális tervező szoftverrel

Csípőprotézis beültetés MediCAD digitális tervező szoftverrel

Ha egy sötét úton felkapcsolt reflektorral vezetünk messzebbre látunk, ill. többrészletet veszünk észre. Ennél fogva gyorsabban haladhatunk és elkerülhetjük a váratlan úthibákat, akadályokat. Lehetséges reflektor nélkül is vezetni, de ilyenkor a vezetés lassabb és nehezebb. A csípőprotézis beültetés elvégezhető digitális tervező alkalmazás nélkül is, de a műtét előtti tervezés segít felmérni és elkerülni az esetleges problémákat. A műtét előtt készült röntgen alapján végzett műtéti tervezés olyan mintha vezetéskor felkapcsolnánk a reflektort: tisztán látást és biztonságot nyújt. 

Digitális tervező alkalmazásával a csípőprotézis beültetés nagy pontossággal megtervezhető, egyes szövődmények elkerülhetők (mint pl.: a végtaghossz különbség, a nem megfelelő protézis típus vagy méret alkalmazásából adódó problémák, a nem megfelelő forgási középpont és offset helyreállításból adódó problémák, stb.) és a műtéti végeredmény kiszámíthatóvá válik.

Az eljáráshoz a műtétet megelőzően a csontos medencéről röntgenfelvételek készülnek, mely során az érintett csípőízület magasságában egy adott méretű (25 mm-es) kalibrációs golyó kerül elhelyezésre. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a tervező program a tervezési folyamat első lépéseként beállíthassa a röntgenfelvétel megfelelő nagyítását. Miután ez megtörtént, meghatározásra kerül a műtét előtti esetleges végtaghossz különbség mértéke és a csípőízület offset-je (az ízületi forgási középpontot a combcsont tengelyével összekötő merőleges hossza). Ez utóbbi visszaállítása a végtaghossz, a forgási középpont mellett az egyik legfontosabb feladat. A vápa pontos méretének, elhelyezésének és dőlésszögének meghatározását követően történik a protézis szárkomponens típusának meghatározása (rövid vagy normál, anatómiai vagy ék alakú, különböző nyak dőlésszög, standard vagy lateralizált). Az utolsó lépésként a kívánatos végtaghossz eléréséhez megfelelő hosszúságú fej kerül kiválasztásra. végezetül meghatározható a combnyak rezekció magassága is.

A MediCAD digitális tervező alkalmazásával a csípőprotézis műtét kiszámíthatóvá válik. A műtétet megelőzően meghatározható a beültetendő protézis komponensek típusa, mérete.  A műtét során nagy biztonsággal elkerülhető a végtaghossz különbség és helyreállítható a csípőízület eredeti forgási középpontja és offset-je, ezáltal növelhető a protézis élettartama.