Az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés 5+1 előnye

A csípőprotézis beültetés során a csípőízület alapvetően három irányból közelíthető meg. Hazánkban leggyakrabban oldalsó, esetleg hátsó feltárás történik. A műtéttechnikailag nehezebb elülső, vagy más néven: izomátvágás nélküli módszer azonban gyorsabb és eredményesebb gyógyulással, illetve kevesebb fájdalommal jár a páciensek számára.

Hagyományos kontra izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés

Jóval a csípőprotézis beültetés előtt mérlegelni kell, hogy mit nyerhetünk és mit veszíthetünk egy-egy műtéttechnikai megoldással. 

A csípőízület ugyanis mélyen elhelyezkedő, izmokkal gazdagon körülvett terület, ami legkönnyebben oldalról, legnehezebben pedig elölről műthető. Az oldalsó feltárás azonban az ízületet körülvevő izmok és inak átvágásával jár.

A Magyarországon elterjedt oldalsó feltárás tehát, bár könnyebb és teljesebb rálátást kínál az érintett műtéti területre, a páciensek számára számos hátránnyal járhat, mint pl.:

 • maradandó izomgyengeség és sántítás
 • nagyobb vérveszteség, esetleg műtét utáni vérátömlesztés szükségessége
 • a ficam esélye 2-6%

Ezzel szemben az elülső feltárásból végzett, izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés segítségével:

 • az izmok teljes terhelhetősége megmarad
 • a páciensek többsége, mindössze néhány nappal a műtét után, segédeszköz használata nélkül képes újra járni
 • stabilabb „új csípőt” kapnak, ami kevesebb műtét utáni korlátozással jár

Az izomátvágás nélküli beavatkozás 5+1 utolérhetetlen előnye

Az izomátvágás-mentes beültetések során az ún. protézis szár behelyezése kétféleképpen történhet. Az extenziós technika szerint az érintett végtag cipőszerű toldalékhoz rögzítésével, a másik módszer során pedig rögzítés nélkül zajlik az operáció. 

A rögzítés nélküli módszert hazánkban elsőként végeztem és honosítottam meg. A lényege, hogy a combcsonthoz való hozzáféréshez az ízületi tok egy részének részleges leválasztására van szükség, a csípő mentén elhelyezkedő izmok érintetlenek maradnak. Tehát:

 • nem sérülnek az izmok és az inak
 1. a kíméletesebb technika kisebb műtéti heggel és kisebb fájdalommal, kevesebb vérveszteséggel jár
 2. a beavatkozás után gyorsabb és eredményesebb a rehabilitáció, rövidebb (0-3 nap) a kórházi tartózkodás
 3. nincsenek korlátozások (oldalra is feküdhet, ülhet, néhány nappal később már vezethet is)
 4. a ficam esélye mindössze 0,5%, stabilabb, jobban terhelhető az ízület

     +1. a műtétet követően nem marad vissza sántítás

A módszer műtéttechnikai szempontból is előnyös: az alsó végtagok mindvégig szabadon mozgathatók, így a műtét során bármikor ellenőrizhető az ízület stabilitása, a mozgásterjedelem és a végtaghossz is pontosabban beállítható. 

Az elülső feltárásból végzett csípőműtétek a legtöbb páciens esetében megvalósíthatók. A csontritkulás nem akadály, az extrém túlsúly, a súlyos anatómiai eltérések azonban igen. 

Dr. Domán István PhD csípő- és térdspecialista szakrendelése a járványhelyzet alatt is folyamatos. Kérjen időpontot személyes vagy online konzultációra!

Kérjen időpontot személyes vagy online konzultációra!

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.