A térdfájdalmak leggyakoribb okai és kezelési lehetőségeik

A gyakori térdfájdalmak jelentősen beszűkítik a mozgásteret, és ezzel megkeserítik a páciensek életét. Mi állhat a hátterükben, és hogyan küzdhetők le a fájdalommal teli mindennapok? Kiderül a folytatásból!>>>

A térdfájdalmak 5 leggyakoribb oka

A térdfájdalmak számos okra vezethetők vissza, melyek között vannak egyértelműek (pl. baleset) és kevésbé szembetűnőek (pl. ízületi kopás). A pontos diagnózist minden esetben az ortopéd szakorvosnak kell felállítania. Ő dönt a szükséges konzervatív kezelésről, illetve a műtéti beavatkozás szükségességéről és annak módjáról. A térdízület állapotát több tényező is befolyásolhatja, melyek közül az egyik, hogy nap mint nap rendkívül nagy terhelésnek van kitéve. Ezért is fordulnak elő gyakran a térdet érintő, túlerőltetés okozta gyulladásos elváltozások, valamint a kisebb-nagyobb porcsérüléssel és ízületi kopással járó tevékenységek miatti térdfájdalmak. 

A terheléses térdfájdalmaknak tehát leggyakrabban ízületi kopás (osteoarthritis, artrózis) áll a hátterében. Szintén gyakori az autoimmun eredetű térdízületi gyulladás (rheumatoid arthritis). Ez utóbbinál nem a túlzásba vitt és megerőltető mozgás, hanem a szervezet immunrendszerének túlreakciója okozza a gyulladást és a porcfelszínek károsodását. Az autoimmun betegségek hátterében mindig a hibásan működő immunrendszer áll. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az autoimmun betegségek nem gyógyíthatók, de gyulladáscsökkentővel, bázisterápiával és ún. biológiai terápiával a tünetei enyhíthetők és valamennyire kordában tarthatók. 

A térdfájdalmak – az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis mellett – különböző életmódbeli okokkal is magyarázhatók, melyek közül a 3 leggyakoribb:

  • Az elhízás miatti többletsúly jelentősen megnöveli az ízületre ható terhelést, továbbá a túlsúly okozta anyagcsere változások is negatív hatással vannak a porcszövet működésére.
  • A mozgásszegény életmód fokozza a térdfájdalmak kialakulásának lehetőségét
  • sporttevékenységek vagy baleset eredményezte porcsérülések

További okok lehetnek: íngyulladás, nyáktömlő gyulladás, köszvény.

A térdízületi fájdalmak kezelési lehetőségei

A térdfájdalom esetén, amennyiben nincs szükség azonnali ortopéd sebészi beavatkozásra, a konzervatív terápia évtizedek során bevált, illetve 21. századi, innovatív módszereit hívhatjuk segítségül:

  • pihentetés
  • thermoterápia – jegelés
  • fizioterápiás kezelések, gyógytorna
  • nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása

Amennyiben ezek nem válnak be, illetve nem alkalmasak a kívánt eredmény elérésére, a következők jöhetnek szóba:

Ha azonban a fent említett kórképek folytán a térdízület visszafordíthatatlanul károsodik, és a térdfájdalmak nem enyhíthetők, sőt, állandósulnak és egyre erősebbé válnak, műtéti beavatkozás válik szükségessé. 

A térdprotézis beültetéséről itt olvashat bővebben. Kérjen időpontot személyes vagy online konzultációra Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialistához!

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.