fbpx

A robot-asszisztált térdprotézis műtét titka: az OMNIBotics® rendszer részei

Az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárás napjainkban az egyik legkorszerűbb műtéti technológia, ha térdprotézis beültetésről van szó. Ebben a cikkben megismerheti a robottechnológia eszközrendszerét és elemeit, amelyek a műtét sikerét biztosítják.

Az OMNIBotics® csúcstechnológia igazi mérföldkőnek számít a térdízületi porckopás műtéti kezelésében, ugyanis:

  • rendkívül stabil protézis beültetést tesz lehetővé,
  • objektíven méri a térdszalagok feszességét, és a lágyrész egyensúly helyreállításának figyelembevételével pozícionálja a protézist,
  • kiemelkedően magas, 97%-os betegelégedettségi arány érhető el vele!

A műtött páciensek visszajelzései egybehangzóan pozitívak: gyors gyógyulásról, nagy stabilitásról és tökéletes térdfunkciókról számolnak be, melyekről a kontroll vizsgálatokon magam is meggyőződöm. Tapasztalatom szerint a siker titka az OMNIBotics eszközrendszer innovációja, valamint a sebészi felkészültség és kompetencia.

Az OMNIBotics® robot-asszisztált technológia eszközei

Az OMNIBotics® rendszer három fő részből áll: az OMNI Navigációs állomásból, az OMNIBalance® szalagfeszesség-mérő eszközből, és az OMNIBot® robotból. E három csúcstechnológiás eszköz összehangolt működése teszi lehetővé a térdprotézis beültetés pontosabb kivitelezését.

  1. Az OMNI® Navigációs munkaállomás

A munkaállomás leegyszerűsítve egy számítógépből és a hozzá tartozó monitorból, eg infravörös fényforrásból, valamint két kamerából áll. Ez utóbbiak a műtéti területre irányítva folyamatos információt szolgáltatnak a térdízület pontos térbeli helyzetéről.

A navigációs állomás a rendszer “központi agya”, ami feldolgozza és elemzi az adatokat, tervet készít, ellenőriz és dokumentál. A számítógép valós időben elemzi a szalagfeszesség-mérő eszköz által szolgáltatott adatokat, valamint az úgynevezett Image-free Bone MorphingTM technikával digitálisan leképezi és 3 dimenzióban modellezi a térdízületet. Tehát a műtét anatómiai megtervezéséhez nincs szükség előzetes MR vagy CT vizsgálatokra. Az OMNI® rendszer a térdízület mozgáspályáját is vizsgálja, elemzi és figyelembe veszi. A szalagfeszesség mérését követően  a rendszer pontos ajánlást ad a beültetendő protézis helyzetére és vezérli az OMNIBOT® robot működését.

  1. Az OMNIBalance® digitális szalagfeszesség-mérő

A térdprotézis műtét kezdeti szakaszában az OMNIBalance® az oldalszalagok feszességét méri. A BalanceBot® eszköz a térdízület körüli lágyrészek, azon belül is leginkább az oldalszalagjait azonos erővel feszítve méri a csontok közötti távolságot a térd mozgásai során. Az eredmények alapján a számítógép ajánlást ad arra az implantátum pozícióra, melyben az oldalszalagok feszessége szimmetrikus és azonos a térd teljes mozgáspályája során. A térdszalagok feszességének megfelelő beállítása nagyban meghatározza a beavatkozás eredményét – az egyenlő feszességű szalagoknak ugyanis nagy szerepük van a térd fájdalommentes mozgatásában és terhelhetőségében.

  1. Az OMNIBot® robot

A jóváhagyott protézis beültetési terv és implantátum pozíció pontos megvalósításában az OMNIBot® robot segíti a sebészt. A robot alkalmazása rendkívül nagy precizitással biztosítja a protézis implantátum beültetését, a számítógép által meghatározott és a sebész által elfogadott terv szerint. Ez azt jelenti, hogy a protézis milliméteres pontossággal kerül beültetésre. A robot-asszisztált folyamat lépéseit az OMNI® navigációs munkaállomás vezérli és mindvégig ellenőrzi. A precíz protézis pozicionálás tartósan stabil és jól működő térdprotézis beültetést eredményez, ráadásul a robot használatával csökken a vérveszteség és a műtéti vérömleny keletkezésének kockázata is. A pontos vágásoknak és a lágyrészek kíméletének köszönhetően a gyógyulási folyamat is gyorsabb és kevesebb fájdalommal jár, mint a hagyományos térdprotézis műtét esetén.

A sebész szerepe a sikeres műtétben

Fontos kiemelni, hogy a műtét során a sebészi folyamatokat továbbra is az orvos végzi, tehát a robot nem operál!  Az innovatív eszközrendszer technikailag segíti a sebész munkáját. Az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárás alkalmazása kizárólag az erre specifikált orvosi képzés elvégzése után, a rendszer beható ismeretének birtokában lehetséges. Az orvos felelőssége és feladata a csúcstechnológiás eszköz használata mellett annak vezérlése is.

A térdkopástól szenvedő betegek körében rendkívül népszerű eljárást 2020-ban vezettem be a magyarországi gyakorlatba, azóta pedig közel 250 műtétet végeztem az OMNIBotics robot-asszisztált technológiával. Az elvégzett nagy számú műtéttel szerzett tapasztalat és a kollégák továbbképzésében való aktív részvétel eredményeként a robotot biztosító Corin cég a műtétjeim helyszínéül szolgáló TritonLife Ortopédiai Központot „Centre of Excellence” (Kiválósági központ) minősítésben részesítette. 

Összességében elmondható, hogy az OMNIBotics technológia a megfelelő sebészi tapasztalattal és speciális tudással kombinálva a siker kulcsát adják térdprotézis műtét esetén!

Térdfájdalom, térdízületi porckopás esetén, vagy protézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!