A csípőprotézis műtét tervezési lehetőségei

A csípőprotézis műtét célja minden esetben a fájdalmas csípőtáji panaszok és a mozgásbeszűkülés végleges megoldása, a csípő mozgásfunkciójának és a beteg életminőségének helyreállítása. Ennek érdekében alapvető fontosságú lépés a műtét megtervezése, melyet már fejlett orvostechnológiai eszközök is támogatnak. Ezek alkalmazásával a csípőprotézis műtét kiszámíthatóbbá válik, a beavatkozás kockázatai és szövődményei csökkenthetőek, valamint a protézis várható élettartama és a betegelégedettség is növelhető.

Miért fontos a műtét pontos megtervezése?

A tervezés célja minden esetben a legjobb műtéti eredmény biztosítása. Csípőprotézis beültetésnél a tét a beteg életminősége, így az orvosi felkészültség alapvető elvárás. A sebészi tapasztalat kiemelt fontosságú, azonban a páciensenként eltérő anatómiai részletekre a tervezéssel lehet felkészülni. Ahogyan a beteg is készül a műtétre, úgy az orvos is, minden egyes beavatkozás esetén. A precíz tervezés által megelőzhetőek olyan szövődmények, mint a végtaghossz különbség, vagy a nem megfelelő protézis méret beültetéséből fakadó problémák. Ezek nagyban befolyásolják a műtéti eredményt, a mozgásfunkciót és a hosszú távú elégedettséget. A pontos műtéti tervezés támogatására kétféle korszerű technológiát alkalmazok: a MediCAD 2D digitális műtéti tervező szoftvert, és a személyre szabott csípőprotézis beültetést lehetővé tévő, mozgásanalízis alapú 4D OPS (Optimised Pozitioning System) műtéti tervezést.

2 Dimenziós tervezés MediCAD digitális szoftverrel

A MediCAD digitális tervező szoftver alkalmazásához a műtét előtt meghatározott röntgen felvételek készülnek a medencéről és a csípőízületről. Ezek képezik a tervezés alapját. A szoftver segítségével beállítható a megfelelő nagyítás, meghatározhatóak a pontos méretek, a dőlésszög, a végtaghossz, a csontsűrűség, valamint azok az egyéb anatómiai részletek, melyek a protézis komponensek legmegfelelőbb kiválasztását segítik. A tervezés fontos része a protézis típusának és méretének kijelölése, a legmegfelelőbb rögzítés meghatározása, valamint az implantátum elhelyezkedésének előirányzása. A 2 dimenziós digitális terv nagyban elősegíti a csípőprotézis műtét eredményes kivitelezését.

Mozgásanalízis alapú 4 Dimenziós OPS műtéti tervezés

A legkorszerűbb műtét tervezési eljárást az OPSInsightTM szoftvere biztosítja, ami teljesen egyénre szabott csípőprotézis beültetést tesz lehetővé. Az eljárás két lépésből áll: a műtétet megelőző funkcionális analízisből, majd az analízis alapján készült műtéti terv megvalósításából. A funkcionális analízishez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat szükséges, melyekkel az ágyéki gerinc, a medence és a csípőízület egymáshoz viszonyított mozgását is feltérképezzük. Hiszen minden ember más, az anatómiai jellemzők és a mozgások tekintetében is komoly eltérések vannak. Az adatok precíz számítógépes elemzése alapján egy teljesen egyedi előzetes műtéti terv készül, melyet a szakorvos ellenőriz, illetve szükség szerint megváltoztat. A különleges OPSInsightTM szoftverben valós időben modellezhető, hogy a szakorvosi változtatás hogyan hat az implantátum elhelyezkedésére, a végtag hosszára, és a protézis mozgására.

A szoftver dinamikus analízis funkciója 3 dimenziós megjelenítésben modellezi a csípőízületet és annak mozgásait, valamint lehetővé teszi ezek elemzését a legapróbb részletekig. A sebész számára ezen felül még számos járulékos információt és mérési adatot tesz elérhetővé, melyek a legtökéletesebben személyre szabott protézis beültetést teszik lehetővé.

 A terv jóváhagyása után következik az eljárás második lépése, a megvalósítás támogatása. Ez azt jelenti, hogy a terv alapján 3 dimenziós nyomtatással egyedi PSI (Patient Specific Instrumentation) célzósablonok készülnek. Ezek kizárólag az adott beteg anatómiai viszonyaihoz kialakított, és a tervben meghatározott műtéti eljárásnak megfelelő, egyedileg használatos műtéti segédeszközök. A célzósablonok gyakorlati alkalmazása biztosítja a személyre szabott műtéti terv megvalósítását.

Az OPS mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetés előnyei:

  • Személyre szabottság,
  • Nagy pontosság,
  • Minimál invazív, izomátvágás nélküli (elülső feltárásból végzett) csípőprotézis műtét esetén alkalmazható,
  • A protézis élettartamát csökkentő problémák kiküszöbölése,
  • Természetesebb érzést biztosító műtéti eredmény.

A világon egyedülálló OPSInsight™ az új „Gold Standard”, ami új szintre emeli a csípőprotézis beültetés megtervezését.

Csípőtáji fájdalom esetén, vagy csípőprotézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! A legjobb eredmény érdekében a legkorszerűbb, bevált technológiák alkalmazásával segítek.

Kérjen időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén! 

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.