fbpx

4D műtéti tervezés mozgásanalízis alapján csípőprotézishez (OPS)

Mindenkinek más a testalkata és mindenki máshogy mozog. Ezért logikus elgondolás, hogy mindenkinél a saját testalkatát és gerinc, ill. medence mozgásait figyelembe véve ültessük be a csípőprotézist!

Ezt a „személyre szabott” eljárást, melyet a fejlett világban is egyre több helyen alkalmaznak, 2017-ben elsőként vezettük be Magyarországon. Manapság is, miután a betegek is megértik és felismerik az eljárás jelentőségét, rendkívül gyakran alkalmazzuk. 2019-ben mintegy 150 elvégzett műtéttel Európában a legtöbb ilyen eljárást alkalmazó sebész voltam.

Az eljárás két alapvető lépésből, a műtétet megelőző funkcionális analízisből, majd az analízis alapján készült műtéti terv megvalósításából áll.

1. Funkcionális analízis

Radiológiai módszerekkel feltérképezésre kerül, hogy néhány, gyakran végzett hétköznapi tevékenység kapcsán (pl.: cipőfűző megkötése), egymáshoz képest hogyan mozog az ágyéki gerinc, a medencecsont, ill. a csípőízület. Ehhez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat készítése szükséges. Az így nyert adatok számítógépes elemzése Ausztráliában történik. Szakképzett mérnökök a beteg anatómiáját, spino-pelvikus mobilitását (az ágyéki gerinc és a medence mozgásviszonyát) és funkcionális biomechanikáját figyelembe véve elkészítik az előzetes tervet, melyet a sebésznek az OPSInsight™ felhő alapú szoftver segítségével lehetősége van ellenőrizni és azon szükség szerint változtatni. 

Az OPSInsight szoftver különlegessége, hogy valós időben mutatja, hogy bármiféle változtatás, mint pl.: a protézis komponensek mérete, orientációja (vápa dőlésszög, anteverzió, szár anteverzió), hogyan hat az implantátum elhelyezkedésére, a végtag hosszára, az és legfőbb képpen a protézis mozgására. 

Az ún. dinamikus analízis funkció 3D megjelenítésben megmutatja, hogy a csípő mozgásai során a kopó felszínek ideálisan terhelődnek-e, vagyis van-e bármiféle olyan szituáció (pl.: peremszéli terhelés, implantátum ütközés – impingement), mely az implantátum kopófelszíneinek idő előtti elhasználódását vagy ficamodást eredményezné. Ezek mellett vizsgálható még az esetleges csontos ütközés (impingement) és a csontsűrűség az implantátum-csont érintkezési felszínen. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy ha az adott implantátum esetén a csontsűrűség nem megfelelő, akkor más típusú, a combcsont velőűrét jobban kitöltő implantátumot válaszunk, mellyel a csontos beépülés jobban biztosítható. Nagy segítség még a sebész számára, hogy az OPSInsight szoftver megmutatja, hogy az adott paraméterek alapján hogyan fog a beültetett protézis kinézni. A mozgatható 2D és 3D CT felvételek lehetővé teszik, hogy a protézis csonthoz való viszonyát a legapróbb részletekig elemezhessük. Az OPSInsight™ segítségével a sebész számára még számos járulékos információ is rendelkezésre áll, mint pl.: a spino-pelvikus analízis részletei és a rendkívül részletes anatómiai mérési adatok. Miután a műtéti terv jóváhagyásra került, 3D nyomtatással egyedi célzósablonok (PSI – Patient Specific Instrumentation) készülnek, melyek az előzetes terv műtéti megvalósítását teszik lehetővé. A folyamat, mely a mozgásanalízishez szükséges képanyag elkészítésétől a PSI sablonok megérkezéséig tart kb.: 3,5-4 hét. 

"A sikeres műtét személyre szabott figyelmet igényel! A legkorszerűbb implantátumok egyénre szabott beültetéssel és minimálisan invazív lágyrész technikával kombinálva a lehető legjobb megoldás, ha csípőprotézisre van szüksége!  A világon egyedülálló OPSInsight™ az új „gold standard”, mely új szintre emeli a csípőprotézis beültetés megtervezését! Eddig már több, mint 250 esetben alkalmaztuk sikeresen az eljárás!"

minihip-csipoprotezis

2. A műtéti terv megvalósítása

A műtét során, mely saját gyakorlatomban minden esetben izomsértéssel nem járó, ún. elülső (direkt anterior) feltárásból történik, a pontos combnyakreszekció (átvágás) magasságának és irányának meghatározásához a 3D nyomtatóval készült femorális PSI sablont alkalmazzuk. A combnyakhossz ily módon történő meghatározása biztosítja az eredeti végtaghossz és offset helyreállítását. 

Ezt követően, az acetabularis PSI sablont a csontos vápába helyezzük, majd egy lézerfényt kibocsájtó eszközt (lézermutatót) csatlakoztatunk hozzá, mely a falra fénypontot bocsájt. A csípőlapáthoz is egy csavar segítségével hasonló lézermutatót rögzítünk és az általa kibocsájtott fénypontot ráirányítjuk a sablonhoz csatlakoztatott lézermutató fénypontjára. Ez utóbbi referenciaként szolgál arra az időre, amíg a sablont eltávolítjuk és a protézis vápakomponensének a helyét kialakítjuk. A beültetni kívánt vápa komponens beültető nyelére is lézermutatót helyezünk és a csípőlapáthoz rögzített referencia lézer által a falra vetített fénypontot követve beültetjük a vápa komponenst. Ez az egyszerű eljárás lehetővé teszi a művi vápa mozgásanalízissel meghatározott térbeli orientációjának rekonstruálását. A protézis szár esetében az anterverzió és beültetési szint pontos megvalósítása érdekében megfelelő CT felvételek állnak rendelkezésre. A műtét végén a megfelelő hosszúságú fejrész kiválasztásával a végtaghossz helyreállítható. 

Összefoglalva, az OPSInsight segítségével a beteg minden lehetséges igényéhez (anatómia, mozgás, csontsűrűség) igazíthatók és modellezhetők a beültetendő csípőimplantátum komponenseinek elhelyezkedése, mozgása. Az adatokhoz való ilyen mértékű hozzáférés, mely minden egyes beteg esetén a csípőprotézis beültetés személyre szabottságát biztosítja, egyedülálló jelenleg a világon! Az eljárás gyors, pontos és minimálisan invazív (izomátvágás nélküli) műtéti feltárással együtt alkalmazható! Az eljárással a protézis hibás beültetésével kapcsolatos problémák (végtaghossz, offset, peremszéli terhelés, implantátum ütközés, ficamodás, szár megsüllyedése, stb.) valószínűsége minimalizálható, ezáltal a protézis élettartama várhatóan meghosszabbítható!

OPS – Mozgásalapú csípőprotézis beültetés előnyei:

  • A protézis élettartamát csökkentő problémák (peremszéli terhelés, komponensek egymásba ütközése, ficamodás lehetősége) kiküszöbölése
  • Személyre szabottság biztosítása
  • CT alapú tervezés
  • Pontos protézis méret meghatározás
  • Pontos végtaghossz és offset meghatározás 
  • Csontsűrűség meghatározása és figyelembevétele a tervezésnél
  • Nagy pontosság
  • Elülső feltárásból végzett műtétnél alkalmazható