4D műtéti tervezés mozgásanalízis alapján (OPS – Optimised Pozitioning System)

Mindenkinek más a testalkata és mindenki máshogy mozog. Ezért logikus elgondolás, hogy mindenkinél a saját testalkatát és gerinc, ill. medence mozgásait figyelembe véve ültessük be a csípőprotézist!

Ezt a „személyre szabott” eljárást, melyet a fejlett világban is egyre több helyen alkalmaznak, 2017-ben elsőként vezettük be Magyarországon. Manapság is, miután a betegek is megértik és felismerik az eljárás jelentőségét, rendkívül gyakran alkalmazzuk. 2019-ben mintegy 150 elvégzett műtéttel Európában a legtöbb ilyen eljárást alkalmazó sebész voltam.

Az eljárás két alapvető lépésből, a műtétet megelőző funkcionális analízisből, majd az analízis alapján készült műtéti terv megvalósításából áll.

1. Funkcionális analízis

Radiológiai módszerekkel feltérképezésre kerül, hogy néhány, gyakran végzett hétköznapi tevékenység kapcsán (pl.: cipőfűző megkötése), egymáshoz képest hogyan mozog az ágyéki gerinc, a medencecsont, ill. a csípőízület. Ehhez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat készítése szükséges. Az így nyert adatok számítógépes elemzése Ausztráliában történik. Szakképzett mérnökök a beteg anatómiáját, spino-pelvikus mobilitását (az ágyéki gerinc és a medence mozgásviszonyát) és funkcionális biomechanikáját figyelembe véve elkészítik az előzetes tervet, melyet a sebésznek az OPSInsight™ felhő alapú szoftver segítségével lehetősége van ellenőrizni és azon szükség szerint változtatni. 

Az OPSInsight szoftver különlegessége, hogy valós időben mutatja, hogy bármiféle változtatás, mint pl.: a protézis komponensek mérete, orientációja (vápa dőlésszög, anteverzió, szár anteverzió), hogyan hat az implantátum elhelyezkedésére, a végtag hosszára, az és legfőbb képpen a protézis mozgására. 

Az ún. dinamikus analízis funkció 3D megjelenítésben megmutatja, hogy a csípő mozgásai során a kopó felszínek ideálisan terhelődnek-e, vagyis van-e bármiféle olyan szituáció (pl.: peremszéli terhelés, implantátum ütközés – impingement), mely az implantátum kopófelszíneinek idő előtti elhasználódását vagy ficamodást eredményezné. Ezek mellett vizsgálható még az esetleges csontos ütközés (impingement) és a csontsűrűség az implantátum-csont érintkezési felszínen. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy ha az adott implantátum esetén a csontsűrűség nem megfelelő, akkor más típusú, a combcsont velőűrét jobban kitöltő implantátumot válaszunk, mellyel a csontos beépülés jobban biztosítható. Nagy segítség még a sebész számára, hogy az OPSInsight szoftver megmutatja, hogy az adott paraméterek alapján hogyan fog a beültetett protézis kinézni. A mozgatható 2D és 3D CT felvételek lehetővé teszik, hogy a protézis csonthoz való viszonyát a legapróbb részletekig elemezhessük. Az OPSInsight™ segítségével a sebész számára még számos járulékos információ is rendelkezésre áll, mint pl.: a spino-pelvikus analízis részletei és a rendkívül részletes anatómiai mérési adatok. Miután a műtéti terv jóváhagyásra került, 3D nyomtatással egyedi célzósablonok (PSI – Patient Specific Instrumentation) készülnek, melyek az előzetes terv műtéti megvalósítását teszik lehetővé. A folyamat, mely a mozgásanalízishez szükséges képanyag elkészítésétől a PSI sablonok megérkezéséig tart kb.: 3,5-4 hét. 

"A sikeres műtét személyre szabott figyelmet igényel! A legkorszerűbb implantátumok egyénre szabott beültetéssel és minimálisan invazív lágyrész technikával kombinálva a lehető legjobb megoldás, ha csípőprotézisre van szüksége!  A világon egyedülálló OPSInsight™ az új „gold standard”, mely új szintre emeli a csípőprotézis beültetés megtervezését! Eddig már több, mint 250 esetben alkalmaztuk sikeresen az eljárás!"

2. A műtéti terv megvalósítása

A műtét során, mely saját gyakorlatomban minden esetben izomsértéssel nem járó, ún. elülső (direkt anterior) feltárásból történik, a pontos combnyakreszekció (átvágás) magasságának és irányának meghatározásához a 3D nyomtatóval készült femorális PSI sablont alkalmazzuk. A combnyakhossz ily módon történő meghatározása biztosítja az eredeti végtaghossz és offset helyreállítását. 

Ezt követően, az acetabularis PSI sablont a csontos vápába helyezzük, majd egy lézerfényt kibocsájtó eszközt (lézermutatót) csatlakoztatunk hozzá, mely a falra fénypontot bocsájt. A csípőlapáthoz is egy csavar segítségével hasonló lézermutatót rögzítünk és az általa kibocsájtott fénypontot ráirányítjuk a sablonhoz csatlakoztatott lézermutató fénypontjára. Ez utóbbi referenciaként szolgál arra az időre, amíg a sablont eltávolítjuk és a protézis vápakomponensének a helyét kialakítjuk. A beültetni kívánt vápa komponens beültető nyelére is lézermutatót helyezünk és a csípőlapáthoz rögzített referencia lézer által a falra vetített fénypontot követve beültetjük a vápa komponenst. Ez az egyszerű eljárás lehetővé teszi a művi vápa mozgásanalízissel meghatározott térbeli orientációjának rekonstruálását. A protézis szár esetében az anterverzió és beültetési szint pontos megvalósítása érdekében megfelelő CT felvételek állnak rendelkezésre. A műtét végén a megfelelő hosszúságú fejrész kiválasztásával a végtaghossz helyreállítható. 

Összefoglalva, az OPSInsight segítségével a beteg minden lehetséges igényéhez (anatómia, mozgás, csontsűrűség) igazíthatók és modellezhetők a beültetendő csípőimplantátum komponenseinek elhelyezkedése, mozgása. Az adatokhoz való ilyen mértékű hozzáférés, mely minden egyes beteg esetén a csípőprotézis beültetés személyre szabottságát biztosítja, egyedülálló jelenleg a világon! Az eljárás gyors, pontos és minimálisan invazív (izomátvágás nélküli) műtéti feltárással együtt alkalmazható! Az eljárással a protézis hibás beültetésével kapcsolatos problémák (végtaghossz, offset, peremszéli terhelés, implantátum ütközés, ficamodás, szár megsüllyedése, stb.) valószínűsége minimalizálható, ezáltal a protézis élettartama várhatóan meghosszabbítható!

OPS – Mozgásalapú csípőprotézis beültetés előnyei:

  • A protézis élettartamát csökkentő problémák (peremszéli terhelés, komponensek egymásba ütközése, ficamodás lehetősége) kiküszöbölése
  • Személyre szabottság biztosítása
  • CT alapú tervezés
  • Pontos protézis méret meghatározás
  • Pontos végtaghossz és offset meghatározás 
  • Csontsűrűség meghatározása és figyelembevétele a tervezésnél
  • Nagy pontosság
  • Elülső feltárásból végzett műtétnél alkalmazható

ONLINE KONZULTÁCIÓ

Szakrendelésem a járványhelyzet alatt is működik, ellenben van lehetőség online konzultációra is. Ha ezt a fajta lehetőséget kívánja használni, kérem, töltse ki az űrlapot.

Emailben meg fogjuk Önnek küldeni a konzultáció időpontját, egy konzultációs link (hivatkozás) kíséretében, amely segítségével érheti el a konzultációs online rendelőt. Telepítésre nincs szüksége, csak egy webkamerával ellátott asztali készülékre, vagy az okostelefonjára, valamint egy jól megvilágított helyre.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Kérjen időpontot konzultációmra! Töltse ki az alábbi űrlapot, válaszban küldöm önnek a konzultáció időpontját és helyszínét.