MOM SZENT MAGDOLNA MAGÁNKÓRHÁZ 1123 Budapest Alkotás u. 53. Tel.: +36 1 733 3444

ONYX ORVOSCSOPORT 7624 Pécs Szigeti u. 41. Tel.: +36 30 598 3848

OPS – Mozgásanalízis alapú egyedi csípőprotézis beültetés
Nem vagyunk egyformák. Különböző a testalkatunk, eltérőek a csontjaink és a mozgásunk is egyedi. Ezek alapján logikus elgondolás, hogy ha valakinek csípőízületi protézisre van szüksége, akkor azt az egyéni adottságok, mozgásbeli eltérések figyelembe vételével végezzük. A világon az első funkcionális, beteg specifikus csípőprotézis beültető rendszere mindezt lehetővé teszi!
Videó lejátszása

Az eljárás forradalmi változást hozott a csípőprotézis beültetés mintegy 30 éves történetében. 

A mindennapi mozgásaink során a medencecsont előre, ill. hátra billen. A legújabb kutatások alapján kiderült, hogy ezek a mozgások, melyek mértéke az adott egyénre jellemző, jelentősen befolyásolják a csípőízületi vápa pillanatnyi térbeli helyzetét és ezáltal a csípőprotézis működését, élettartamát.

Csípőprotézis beültetés esetén a jelenlegi szakmai ajánlás a vápakomponens ideális térbeli helyzetét illetően 35-45 fokos meredekség és 5-25 fokos anterverzió. Köztudott, hogy a vápakomponens nem megfelelő helyzetben történő beültetése számos nem kívánatos következménnyel járhat, mint:

  • a protézis ficamodása
  • a protézis vápa és szárkomponenseinek mozgáspálya végpontján történő ütközése (impingement)
  • a peremszéli terhelés (edge loading)
  • a kerámia kopófelszínek esetében nyikorgás
  • a kopófelszínek idő előtti elhasználódása
  • a protézis körül csontfelszívódás és végső soron pedig a protézis kilazulása.

A Corin által a közelmúltban kifejlesztett OPS (Optimized Positioning System – Optimalizált Pozicionáló Rendszer) már lehetővé teszi, hogy a csípőprotézis beültetését a beteg egyedi testi adottságaihoz igazítva a fent említett problémákat elkerülhessük. Az eljárást az Egyesült Államokban, Ausztráliában és számos Nyugat-Európai országban már sikeresen alkalmazzák.

Az eljárás két lépésből áll:

1.Funkcionális mozgáselemzés

Radiológiai módszerekkel feltérképezésre kerül, hogy néhány, gyakran végzett hétköznapi tevékenység kapcsán (pl.: cipőfűző megkötése), egymáshoz képest hogyan mozog az ágyéki gerinc, a medencecsont, ill. a csípőízület. Ehhez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat készítése szükséges. Az így nyert adatok számítógépes elemzése Ausztráliában történik. Ennek eredményeként modellezhető és a beteg igényeihez igazítható a leendő implantátum komponensek térbeli orientációja és mozgása. Miután a protézis komponenseinek optimális típusa, mérete, ill. térbeli elhelyezkedése meghatározásra került, 3D nyomtatóval egyedi sablonok készülnek.

Analízis képek. Kattintson a képekre!

2. Betegspecifikus beültető rendszer

A műtét legelején, a pontos combnyakrezekció magasságának és irányának meghatározásához a 3D nyomtatóval készült femorális sablont alkalmazzuk.

Ez, és a digitális elemzés által előre meghatározott  paraméterek (szárkomponens nagyság és típus – normál vagy lateralizált) biztosítják az eredeti végtaghossz és offset helyreállítását. Ezt követően, az acetabularis sablont a csontos vápába helyezzük, majd egy lézerfényt kibocsájtó célzóeszközt csatlakoztatunk hozzá.  Ez lehetővé teszi a művi vápa mozgásanalízissel meghatározott térbeli orientációjának rekonstruálását.

Az eljárás gyors, pontos és minimálisan invazív (ín, ill. izomátvágás nélküli) műtéti feltárással együtt is végezhető. Az eljárás alkalmazásával a protézisek működése javítható, élettartamuk várhatóan meghosszabbítható.

A sikeres műtét személyre szabott figyelmet igényel! 

A legkorszerűbb implantátum technológia egyénre szabott beültetéssel és minimálisan invazív lágyrész technikával kombinálva a lehető legjobb megoldás, ha csípőprotézisre van szüksége! 

hírek és média megjelenések

Továbbképzés Genkben
2014. szeptember 24-én a belgiumi Genk-ben sebészi továbbképzésen vettem részt Dr Corten vendégeként
Gyors és esztétikus - Csípőprotézis-beültetés a bikinivonalban
Ha a csípőízület elkopik és protézisbeültetésre van szükség, nem mindegy, hogy milyen módszerrel történik mindez.
M1- Minden tudás riportja
Dr. Domán Istvánnal
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
London Knee Meeting - 2014
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
London Hip Meeting 2016
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
Európai Ortopéd Kongresszus (EFORT) - London
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
The Great Debate 2016
A Royal College of Surgeons szervezésében június 17-18-án Londonban részt vetten a “The Great Debate 2016” elnevezésű nemzetközi kongresszuson.

Dr. Domán István Ph.D. © Minden Jog Fenntartva 2018. - BNG

készítette:

Scroll Up