MOM SZENT MAGDOLNA MAGÁNKÓRHÁZ 1123 Budapest Alkotás u. 53. Tel.: +36 1 733 3444

ONYX ORVOSCSOPORT 7624 Pécs Szigeti u. 41. Tel.: +36 30 598 3848

PSI-MR alapú térdprotézis beültetés
Egy új eljárás lehetővé teszi, hogy a térdprotézis ideális beültetéshez szükséges mérések, már a műtét előtt számítógépen elvégezhetőek, és az adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével a protézis az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethető be.

A térdízületi kopás tünetei kezdetben gyógyszerekkel, túlterhelés elkerülésével, könnyű, de rendszeres mozgással mérsékelhetők, azonban egy ponton túl a térdprotézis beültetés jelenti az egyedüli megoldást. A kezdeti időkben a protézis beültetését követően gyakran marad vissza fájdalom, vagy mozgáskorlátozottság. A biomechanikai ismeretek bővülésével, a gyártási technológia valamint az anyaghasználat fejlődésével egyre korszerübb, az ép térdhez hasonló működést biztosító protézisek kerültek kifejlesztésre. Tanulmányok igazolták, hogy a napjainkban alkalmazott térdprotézisek alkalmazásával műtét után a betegek több mint 90 %-a drámai fájdalomcsökkenésről és a térdfunkciók jelentős javulásáról számol be. A javuló mozgásfunkciók jobb életminőséget és tartósabb, egészségesebb életet biztosítanak.


Jól ismert tény, hogy a beültetett protézis élettartama nagy mértékben függ a beültetés pontosságától.  A hagyományos módon végzett térdprotézis beültetés során, a sebész érzékszerveire és tapasztalatára támaszkodva, speciális célzóeszközök felhasználásával végzi a műtétet. Mindez azonban magában hordozza a pontatlanság lehetőségét.

Egy új eljárás viszont lehetővé teszi, hogy a térdprotézis ideális beültetéshez szükséges mérések, már a műtét előtt számítógépen elvégezhetőek, és az adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével a protézis az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethető be.

Hogyan működik?

A műtétet megelőzően az egyén térdéről MRI vagy CT vizsgálat készül, majd a képek alapján a térdről egy 3 dimenziós rekonstrukció készül. Egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével a protézis beültetés számítógépen részletesen megtervezésre kerül. A tervezési folyamat során többek között meghatározható a protézis pontos típusa, mérete, a csontátvágások síkja, a szalagok ideális feszességéhez szükséges csonteltávolítás vastagsága, a protézis elhelyzekedése a térd mindhárom síkjában. Az elért eredmény térben megtekinthető, a térdízület működése szimulálható.  A tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül az egyén térdízületét alkotó csontok pontos mása, ill. az azokra tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális helyzetét biztosító egyedi célzó eszközök. Ez utóbbiak biztosítják a számítógépen készült terv precíz megvalósítását a műtét során.

Mik az előnyei?

Az eddig alkalmazott módszernél a fent említett mérési, célzási folyamat a térdízület felnyítását követően történik, mely egyrészt időigényes, másrészt magában hordozza a pontatlanság lehetőségét. Ezek mellett szükségessé teszi a combcsont (és esetenként a lábszárcsont) velőűrének megnyítását, mely több vérzést, következményes duzzanatot és egyéb nem kívánatos szövődményeket eredményezhet. Ezzel szemben, a PSI technológiával egyedi tervek alapján legyártott eszközök használatával a műtét alatti „méricskélés” elmarad,  így jelentős műtéti idő takarítható meg. Mivel a műtéthez használt célzó eszközök a beteg MRI vagy CT vizsgálata alapján egyedileg készülnek és tökéletesen illeszkednek az egyén anatómiai strukturáihoz, a protézis nagyobb pontosságú beültetése válik lehetővé. A nagyobb pontosság pedig hosszabb élettartamot jelent. Nem utolsó szempont az sem, hogy a műtét alatt nem kell megfúrni a csontok velőűrét, ezért kevesebb vérzéssel és műtét utáni duzzanattal, ill. fájdalommal lehet számolni.

A PSI technológiával („egyénre szabottan”) végzett térdprotézis beültetés előnyei a következők:

  • Rövidebb a műtéti idő
  • Kisebb a vérvesztés
  • Kisebb a műtét utáni vérömleny (haematóma) és ezáltal fertőzés kockázata
  • Pontossabb a protézis helyzete
  • Kisebb az újraoperálás (revízió) valószinűsége
  • Ideális a bonyolultabb esetekre (pl.: törés utáni állapotokra)
  • Alkalmazható egyidejüleg végzett kétoldali műtéteknél is
  • Alkalmazásával rövidebb a kórházi tartózkodás
  • Biztonságos módszer

hírek és média megjelenések

Továbbképzés Genkben
2014. szeptember 24-én a belgiumi Genk-ben sebészi továbbképzésen vettem részt Dr Corten vendégeként
Gyors és esztétikus - Csípőprotézis-beültetés a bikinivonalban
Ha a csípőízület elkopik és protézisbeültetésre van szükség, nem mindegy, hogy milyen módszerrel történik mindez.
M1- Minden tudás riportja
Dr. Domán Istvánnal
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
London Knee Meeting - 2014
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
London Hip Meeting 2016
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
Európai Ortopéd Kongresszus (EFORT) - London
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
The Great Debate 2016
A Royal College of Surgeons szervezésében június 17-18-án Londonban részt vetten a “The Great Debate 2016” elnevezésű nemzetközi kongresszuson.

Dr. Domán István Ph.D. © Minden Jog Fenntartva 2018. - BNG

készítette:

Scroll Up