CT alapú egyedi csípőprotézis beültetés

A csípőprotézis beültetés az utóbbi idők egyik legsikeresebb sebészeti beavatkozása. A betegek szinte kivétel nélkül hosszú évekig tartó drámai fájdalom mentességet és funkciójavulást tapasztalnak. Az esetek egy részében azonban szövődmények is előfordulhatnak, mint pl.: a művi izület ficama, végtaghossz különbség, kerámia komponensek esetén nyikorgás, valamint az implantátum idő elötti kopása, ill. kilazulása. Ismert, hogy ezen szövődmények nagyobb valószínűséggel fordulnak elő abban az esetben, ha a medencecsontban rögzülő, ún. vápa komponens nem megfelelő helyzetben kerül beültetésre.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a hagyományos módon végzett műtét során a vápa az esetek 20-53 %-ában nem megfelelő helyzetben kerül beültetésre. Szintén statisztikai adatok igazolják, hogy a műtéten átesettek akár 5 %-át 10 éven belül újra kell operálni és a legtöbb esetben a vápakomponens rossz helyzete szerepel az okok között. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy minden igyekezet ellenére a hagyományos műtéteknél alkalmazott módszer, ahol elsősorban vizuális képességekre támaszkodva történik a beültetés, nem teljesen megbízható.

A digitális technika és a 3D nyomtatás fejlődésével lehetővé vált olyan egyénre szabott eszközök készítése, melyek használatával a beültetés pontossága jelentősen javítható.

Az eljárás első lépéseként CT vizsgálat készül az egyén csípőjéről. A csípőízület 3D rekonstrukcióját követően egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével egy részletes műtéti terv készül, mely során előre meghatározható a vápakomponens pontos mérete, ideális térbeni elhelyzekedése (dőlés, antertorzió, csontos fedettség) (1.ábra). A tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül a csontos medence vápát tartalmazó részének pontos mása, ill. az abba tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális beültetését segítő eszköz (2-4.ábra)

Az eljárás előnyei:
– Egyedi, betegre szabott tervezés
– Csökken a protézis ficamodásának valószínűsége
– Csökken a protézis medence- és combcsonti komponensének csípőmozgások véghelyzetében történő ütközésének (impingement) valószínűsége
– Csökken ezáltal a kopófelszinek károsodásának a lehetősége
– Nő a protézis élettartama
– Csökken az idő előtti reoperáció (újraoperálás) valószínűsége
– Alkalmazható minimálisan invazív, izomátvágás nélküli műtéti technikával

Ez a forradalmian új eljárás megbízható, minden esetben alkalmazható és érdemben nem lassítja a műtét menetét.