MOM SZENT MAGDOLNA MAGÁNKÓRHÁZ 1123 Budapest Alkotás u. 53. Tel.: +36 1 733 3444

ONYX ORVOSCSOPORT 7624 Pécs Szigeti u. 41. Tel.: +36 30 598 3848

Csípőprotézis beültetésről általában
A csípőízületi porckopás (arthrosis) korunk egyik leggyakoribb mozgásszervi betegsége, csaknem mindenki hallott róla, vagy találkozott olyannal, akit a betegség miatt operáltak.

A csípőízület kopása az ízület fájdalmával, mozgáskorlátozottsággal és sántítással járó állapot.

Először reggel, felkeléskor az ember úgy érzi, mintha csípője berozsdásodott volna, ez később megszűnik, „bejáratódik”. Hosszabb ülés vagy fekvés után hasonlóak a panaszok. Az ízület mozgáspályája fokozatosan lecsökken, a fájdalom és a mozgáskorlátozottság miatt gyakran jelentkezik sántítás. A fájdalom idővel állandósul, a járóképesség csökken, egyre nehezebben megy a zokni, cipő felvétele is.

 

Miért kopik el a csípőízület?

A csípőízület kóros elváltozása esetén az ízfelszínek porcborítéka elvékonyodik, lecsiszolódik, és sokszor az alatta levő csontfelszínig lekopik. A felszínek elmozdulása egymáson egyre kevésbé sikerül, és a fájdalom fokozódik. Ez mindig együtt jár az izmok védekező feszülésének kialakulásával, így próbálja a szervezet csökkenteni a fájdalmas mozgás kiterjedését.

Számos olyan körülmény ismert, ami a porckopás folyamatát felgyorsíthatja, mint az elhízás, a mozgáshiány, de akár a túlzásba vitt sportolás, sérülések sorozata és még folytathatnánk a sort. Viszonylag fiatal életkorban kezdődhetnek a panaszok nem megfelelően gyógyult vagy kezeletlen csípőficamos betegeknél. De előfordulhat csípőízületet ért balesetek után, a combfej vérellátási zavara következtében vagy sportolás okozta sérülés (csípő impingement) eredményeként.

Számos esetben azonban egyáltalán nem ismert, hogy mi okozta a degeneratív elváltozást, ilyenkor biológiai elöregedést tételezhetünk fel az elváltozás kialakulásában.

A panaszok megjelenésekor rendszerint életmódváltással, testsúlyrendezéssel, porcerősítő készítményekkel, rendszeres mozgással,tréninggel javítható a porc állapota. Amikor a folyamat előrehaladt, azaz a porckopás fokozódik, akkor gyógyszer, fájdalom-csillapító, fizioterápiás kezelés csökkentheti a panaszokat, de sokszor a folyamat nem állítható meg.

A kezelés következő lehetősége, a betegség előrehaladt szakaszában, az ízületi mozgás fájdalmatlanságát elősegítő protézis műtét.

Amikor már csak a műtét segít

Csípőizületi kopásA műtét idejének meghatározása, a kezelés egyik kiemelten fontos tényezője. Ortopéd szakorvoshoz forduló beteg állapotát gondos kivizsgálással meg lehet állapítani és meghatározható, hogy meddig érdemes konzervatív eszközökkel gyógyítani, s mikor javasolt az ízületi működés javító műtét ideje. A javallatnál mérlegelik a diagnózist, a beteg korát, testsúlyát, kísérő betegségeit, a műtét kockázatát és a várható eredményeket. Az orvos tájékoztatja betegét állapotáról így a páciens eldöntheti, hogyan tervezze jövőképét. Természetesen mindenki másképp viseli el a fájdalmat és a mozgás beszűkülést, egyénileg változóak az életminőséggel szemben támasztott igényeink is. A protézis műtétet 1-2 évtizeddel ezelőtt igen ritkán ajánlották 60 éves kor alatt, mert a beépített műízületek kopásállósága, biztonságos működése korlátozott volt. A technikai fejlődés kifinomult anyagminőséget és minimális sebészi feltárást, ezért gyorsabb gyógyulás lehetőségét jelentő műtéti technikát eredményezett napjainkra. A fejlődése lehetővé tette, hogy ma már indokolt esetben gyakran kerülnek műtétre fiatalabb korú betegek is.

A csípőprotézisek típusai

A ma már klasszikusnak mondható ún. cementes rögzítés mintegy 6 évtizedes múltra tekint vissza. Ezek az implantatumok  nagy kopás-állóságú műanyagból (vápa) és fémötvözetből készülő  combcsontba illeszkedő szárból állnak, melyek gyorsan szilárduló polyacriláttal („csontcement”) kerülnek rögzítésre a mértanilag kialakított csontfelszínhez. Ez ma a leggyakrabban használt csípőprotézis típus,amelynek segítségével szinte majdnem minden esetben technikailag kivitelezhető a protézis beültetés.

Csípőprotézisekcement nélküli módszer különösen a fiatal korban szükséges műtéteknél ajánlott. Itt a csípőprotézis rögzítését maga a szervezet „végzi”, mivel a protézis méretéhez precízen illeszkedő csontágyból a csont „ránő” a protézis felszínére. A protézis tökéletes rögzüléséhez négy-hat hét szükséges, ezen időszakot a kímélet, a tehermentesítés és a rendszeres gyógytorna tölti ki, majd fokozatosan teljes szabad életvitel, akár mérsékelt erősségű sportolás is megengedett.

Fiatal betegeknél lehetőség van az ún. csípőízületi felszínpótlás (héjprotézis) alkalmazására. A műtét során nem kerül eltávolításra a combfej, hanem a combfejre kellő előkészítés után ráhelyezzük az úgynevezett fém héjprotézist. A mozgás perselye, a vápa, szintén fémből készül, felülete nanotechnológiával polírozott.

Az ún. mini protézis esetén a protézis szár a combcsont nyaki részében rögzül, így az fiziológiásabban, a combcsont felső részén viszi át a terhelést a csontra. A rövid protézis szárak alkalmazásának további előnye, hogy a lágyrészeket teljesen megkímélő, ún. minimálisan invazív elülső feltárással beültetve a csípőprotézist, olyan helyzet érhető el, mely sokkal jobban hasonlít egy egészségesen működő csípő ízülethez.

hírek és média megjelenések

Továbbképzés Genkben
2014. szeptember 24-én a belgiumi Genk-ben sebészi továbbképzésen vettem részt Dr Corten vendégeként
Gyors és esztétikus - Csípőprotézis-beültetés a bikinivonalban
Ha a csípőízület elkopik és protézisbeültetésre van szükség, nem mindegy, hogy milyen módszerrel történik mindez.
M1- Minden tudás riportja
Dr. Domán Istvánnal
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
London Knee Meeting - 2014
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
London Hip Meeting 2016
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
Európai Ortopéd Kongresszus (EFORT) - London
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
The Great Debate 2016
A Royal College of Surgeons szervezésében június 17-18-án Londonban részt vetten a “The Great Debate 2016” elnevezésű nemzetközi kongresszuson.

Dr. Domán István Ph.D. © Minden Jog Fenntartva 2018. - BNG

készítette:

Scroll Up