Arthroszkópos (térdizületi tükrözéses) térd műtétek

Térdizületi tükrözés

Az arthroscopia egy rendkívül gyakori beavatkozás, mely során az ízület belső részét egy apró kamera segítségével alaposan átvizsgáljuk. Ennek eredményeként lehetővé válik a különféle elváltozások  diagnózisa és kezelése.

A teljes fájdalommentesség elérése érdekében a műtétet altatásban, vagy testtáji érzéstelenítésben végezzük. A műtét során egy ceruzavastagságú műszert (arthroszkóp) bevezetünk az ízületi résbe, mely száloptikás kamerát tartalmaz és a műtéti képet egy monitorra viszi át. Ahhoz, hogy az ízületet tisztán láthassuk, steril sóoldattal töltjük fel az ízületi teret. Egy másik apró metszésen keresztül (kézi, illetve motorizált) műszereket juttatunk be, melyekkel a porcfelszíneket megtapinthatjuk vagy különféle beavatkozásokat végezhetünk.

A műtét után eltávolítjuk a műszereket, és varratokkal bezárjuk a sebet. A műtét kb. 15-25 percig tart és többnyire a beteg a műtét napján elhagyhatja a kórházat.A felépülési idő az arthroszkópos térd műtéteket követően általában gyors, de nagy mértékben függ a kezelt elváltozás súlyosságától. A porcgyűrű szakadása esetén, amennyiben az elváltozást jelentős porckopás nem kíséri, általában néhány héttel a műtét után a betegek visszatérhetnek a munkába és rendszerint nem sokkal később a sporttevékenységet is  elkezdhetik. Komplexebb műtéteket követően (pl.: meniscus varrat, mikrofraktúra, keresztszalag plasztika, stb.) a teljes felépülés akár néhány hónapig is eltarthat és szükséges lehet könyökmankó, CPM készülék vagy térdrögzítő brace tartós használata.

Dr. Domán István Ph.D.

Osztályvezető főorvos

BEJELENTKEZÉS

Térdizületi arthroszkópia

A következő beavatkozásokra van lehetőség térdízületi arthroszkópia esetén:

  • A meniszkusznak nevezett porclemez elszakadása esetén a leszakadt darab eltávolítása, fiatal betegeknél a leszakadt rész visszavarrása
  • Porcfelszín egyenetlenségének elsimítása;
  • Mikrofraktúra (porc regeneráló technika)
  • Szabadon úszó idegen testek eltávolítása;
  • Ízületi belhártya túlburjánzása esetén annak eltávolítása;
  • Feszes ízületi tok behasítása;
  • Elszakadt elülső keresztszalag pótlása;
  • Szöveti mintavétel