Dr. Domán István Ph.D.
ortopéd sebész

ELÉRHETŐSÉGEIM: ONYX ORVOSCSOPORT 7624,Pécs, Szigeti u. 41. Tel.: +36 30 598 3848

MOM SZENT MAGDOLNA MAGÁNKÓRHÁZ 1123 Budapest, Alkotás u. 53. Tel.: +36 1 733 3444

Csípőprotézis-beültetés a bikinivonalban

Dr. Domán István Ph.D.

Ha a csípőízület elkopik és protézisbeültetésre van szükség, nem mindegy, hogy milyen módszerrel történik mindez. Van olyan módszer, amikor rendkívül gyors a felépülés és még a heg is rejtve marad!

A csípőízület kopása esetén a csontvégeket borító porcfelszín károsodik, felrostozódik, elvékonyodik és sokszor az alatta levő csontfelszínig lekopik. Az elváltozást kísérő tünetek kezdetben enyhék. Reggel felkeléskor vagy hosszabb ülést követően a csípőnk mintha „berozsdásodott” volna, de néhány perc mozgás után ez megszűnik. Idővel azonban a tünetek fokozódnak. Az ízület kötötté válik, mozgásai fokozatosan beszűkülhetnek, pl. a zokni és cipőhúzás nehézkessé válhat, sántítás jelentkezhet. A fájdalom a lágyékba, a combba, vagy a térd felé sugárzóan jelentkezhet. Előrehaladott stádiumban a fájdalom töbnyire állandósul, nyugalomban is jelentkezik, valamint a járástávolság jelentősen lecsökken.

Már csak a műtét segít

Ilyenkor sajnos már csak a csípőízületi protézis beültetése segíthet, mely többféleképpen végezhető. A jelenleg elterjedt eljárások során a protézis beültetése jelentős lágyrészsérüléssel, a csípőízület mozgatásában szerepet játszó inak vagy izmok egy részének átvágásával (és a műtét végén azok egyesítésével) jár. Ez a műtétet követően a segédeszközök tartós használatát teszi szükségessé és bizonyos aktivitásoktól (pl. mélyre ülés, autóvezetés, oldalra fekvés, lábak keresztezése, stb.) a betegnek sokáig tartózkodnia kell. Néhány esetben, főleg a Magyarországon leggyakrabban alkalmazott technikánál maradandó izomgyengeség, sántítás és egyéb nemkívánatos tünetek maradhatnak vissza.

Új technika, sok előnnyel

A hagyományos módszerek alkalmazásával végzett műtéteket követő teljes felépülés ideje elérheti akár a fél évet is és rendszerint hosszú, a csípő odalán „éktelenkedő” heggel jár. Egy új műtéti technikával azonban a csípőprotézis-beültetést követő rehabilitációs idő egyrészt drasztikusan lecsökken, másrészt a műtéti heg szinte észrevehetetlen marad. Az ún. elülső csípőízületi feltárás során a protézis a lágyékhajlatban ejtett kis metszésen kerül beültetésre ráadásul úgy, hogy a csípő körüli izmok érintetlenül maradnak. A betegek már néhány nappal a műtétet követően segédeszköz nélkül képesek járni, illetve akár néhány héttel később könnyebb munkát végezni vagy autót vezetni.

Az ún. „elülső” csípőprotézis-műtét során az implantátum beültetése a bikinivonalban ejtett kis metszésből egy izmok közötti résen keresztül történik. Ez egy valóban „minimálisan invazív” (minimális szöveti károsodással járó) műtéti megoldás, mivel a csípőt körülvevő izmok teljes megkímélésével jár. Ebből adódóan az ilyen műtétnek a hagyományos csípőprotézis-beültetéshez képest számos előnye van. Mivel kisebb a szöveti sérülés, általában kisebb vérvesztéssel lehet számolni és így a vérátömlesztés ritkábban válik szükségessé.

A műtétet követően a betegek kevesebb fájdalommal számolhatnak és akár néhány órával a műtét után felkelhetnek. Mivel a csípőt körbevevő izmok nem szenvednek károsodást, stabilabb az ízület és sántítás nélküli a járás. Nem szükséges az operált csípő mozgatásával és az üléshelyzettel kapcsolatos túlzott elővigyázatosság sem. A kórházi tartózkodás csupán néhány nap és a felépülés teljes ideje is sokkal rövidebb. A betegek hamarabb kerülhetnek vissza a megszokott mindennapi életükbe. A leglátványosabb az, hogy már néhány nappal a műtétet követően a betegek többsége segédeszköz nélkül képes járni, lépcsőn közlekedni, illetve akár két héttel később könnyebb munkát (pl. irodai) végezni, illetve autót vezetni. Egy másik nem elhanyagolható előny, hogy a metszés a lágyékhajlati bőrredőben történik, s így esztétikailag kifogástalan, alig észrevehető heggel jár, mely elhelyezkedéséből adódóan a fehérnemű, ill. fürdőruha (bikini) által teljesen rejtve marad.

Az elülső feltárásból végzett csípőprotézis-beültetés testalkattól függetlenül a betegek többségénél elvégezhető, csupán néhány ritka esetben, mint például a csípőízületet alkotó csontok jelentős deformitásai vagy korábbi műtétek utáni állapotok, szükséges a hagyományos műtéti eljárás alkalmazása. (forrás: Patika Magazin 2015.09.09.)

Dr. Domán István PhD
ortopéd sebész
osztályvezető főorvos

hírek és média megjelenések

Továbbképzés Genkben
2014. szeptember 24-én a belgiumi Genk-ben sebészi továbbképzésen vettem részt Dr Corten vendégeként
Gyors és esztétikus - Csípőprotézis-beültetés a bikinivonalban
Ha a csípőízület elkopik és protézisbeültetésre van szükség, nem mindegy, hogy milyen módszerrel történik mindez.
M1- Minden tudás riportja
Dr. Domán Istvánnal
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
London Knee Meeting - 2014
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
London Hip Meeting 2016
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
Európai Ortopéd Kongresszus (EFORT) - London
Az új műtéti eljárással könnyebben, az izmok sértése nélkül elvégezhető a csípőprotézis-beültetés, a betegek rehabilitációjának ideje is jócskán lecsökken.
The Great Debate 2016
A Royal College of Surgeons szervezésében június 17-18-án Londonban részt vetten a “The Great Debate 2016” elnevezésű nemzetközi kongresszuson.

kapcsolat

ONYX ORVOSCSOPORT
7624,Pécs, Szigeti u. 41.
RENDELÉSI IDŐ:
Kedd: 16.00- tól 

MOM SZENT MAGDOLNA MAGÁNKÓRHÁZ
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
RENDELÉSI IDŐ: 
Szerda: 14.00.-18.00.
Szigeti Egészségügyi Bt.
Adószám: 22346403-2-02

Dr. Domán István Ph.D. © Minden Jog Fenntartva 2018. - BNG

készítette:

Scroll Up